Kweker+merkt+dat+gemeentes+vaker+kiezen+voor+biobollen
Reportage
© John Oud

Kweker merkt dat gemeentes vaker kiezen voor biobollen

De biologische bloembollenkwekerij van John en Johanna Huiberts in Sint Maartensvlotbrug draait sinds vorig jaar rendabel. Het bedrijf geeft andere ondernemers en organisaties de ruimte om kansrijke gewassen op hun land te telen.

Tot nu toe heeft Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug weinig last gehad van de coronacrisis, want gemeentes en provincies blijven beplanting aanschaffen voor rotondes en wegbermen, waarin veel van de bloembollen van de kwekerij terechtkomen. 'Maar je weet niet of dat zo blijft', zegt eigenaar John Huiberts. 'Nu het zo leeg is in de steden, innen gemeentes veel minder parkeergeld en ontvangen ze minder leges voor evenementen.'

Huiberts en zijn vrouw Johanna zijn pionier in de biologische bollenteelt. Van het totale areaal in Nederland van 49 hectare nemen zij er 34 voor hun rekening. In 2013 zijn ze begonnen met het omschakelen van hun gangbare bedrijf. 'We merkten dat onze grond verarmde en dat we steeds meer last kregen van aaltjes en andere bodemparasieten. De opbrengst ging achteruit, ondanks de chemische middelen die we gebruikten', zegt Huiberts.'Een cursus bodembiologie bracht me tot het inzicht dat we anders moesten gaan werken. We ploegen nu niet, gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen en zorgen dat de bodem bedekt is. Dat is wel veel werk, maar het is verschrikkelijk mooi om te zien wat het oplevert.'

Gezien de ambities van de overheid zijn wij toekomstbestendig

John Huiberts, eigenaar Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug

Hoofd boven water

Toch zou de kweker niet iedereen zo'n omschakeling aan willen raden. 'Op de zandgrond in de Kop van Noord-Holland heeft het ons zeven jaar geduurd en hadden we al die tijd lage opbrengsten. Je slaat wel je eigen onafhankelijke weg in, maar het blijft spannend of je uiteindelijk je hoofd boven water kunt houden. Het is prachtig als je ziet hoe het bodemleven zich herstelt en hoeveel vogels er terugkomen, maar daar haal je geen verdienmodel uit. Toch denk ik dat wij gezien de ambities van de overheid op duurzaamheidsgebied toekomstbestendig zijn. Vorig jaar hebben we eindelijk rendabel kunnen draaien.'


• Lees ook: 'Kookboek toont tulpenbollen als smaakverrijker'

Huiberts zoekt regelmatig de publiciteit om de belangstelling voor biologische bloembollen te vergroten, onder andere door het geven van lezingen. Maar ook de webshop van de kwekerij, het tulpenkookboek dat Johanna heeft uitgebracht en de levering van tulpenbollen als ingrediënt voor wodka en bier helpt naar zijn idee om consumenten anders tegen de biologische teelt van bloembollen aan te laten kijken. 'Je weet nooit wanneer iemand iets leest, maar we het heeft er wel toe geleid dat gemeentes steeds meer biobollen aankopen.'


Geen opvolgers

Soms lijkt het de ondernemer mooi als hij een uurtje zou kunnen kijken hoe zijn bedrijf er over 25 jaar uitziet. 'Maar dat kan natuurlijk niet en daarom moeten we nu in actie komen. Ik zie veel gangbare collega's die stoppen, omdat ze voor voldoende rendement moeten uitbreiden. Met de huidige grondprijzen is dat vaak een te grote investering. Dat leidt ertoe dat jongeren weinig trek meer hebben om het ouderlijk bedrijf voort te zetten. Wij hebben ook geen opvolgers, maar ik probeer de voortzetting van mijn bedrijf op een andere manier te regelen.'


Van de 70 hectare is de helft in gebruik voor bollenteelt.
Van de 70 hectare is de helft in gebruik voor bollenteelt. © John Oud

Huiberts legt uit dat van zijn totale areaal van 70 hectare slechts de helft in gebruik is voor de bollenteelt. De rest is deels kruidenrijk grasland en deels bestemd voor de teelt van grasklaver, bonen en doperwten, waarvoor het bedrijf samenwerkt met twee zelfstandig ondernemers die zich willen toeleggen op biologische groenteteelt.


Skal-gecertificeerd

Omdat de grond in Sint Maartensvlotbrug al Skal-gecertificeerd is, kunnen ze een vliegende start maken. 'De ene wil grootschalig biologische doperwten gaan telen en de andere teelt al verschillende groenten voor het restaurant van zijn broer en zijn eigen strandpaviljoen. Zij kunnen meegroeien in de vruchtwisseling van ons bedrijf.'


• Lees ook: Noord-Holland steunt afzet biologische bloembollen

Daarnaast is de teler in gesprek met provincie Noord-Holland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), het Clusius College voor vmbo en mbo op verschillende locaties in Noord-Holland en Wageningen University & Research om meer agrariërs in staat te stellen om kansrijke gewassen op zijn land te telen.


Kringlooplandbouw

'Wij zijn voorloper op het gebied van kringlooplandbouw. We maken onze eigen bodemvoeding uit compost en bokashi en gebruiken potstalmest van bevriende bedrijven. Daarmee hebben we de stikstofuitstoot tot ver onder de 60 kilo per hectare terug kunnen brengen', zegt Huiberts.

Ook voor andere initiatieven staat de teler open, zoals de verkoop van bollen op pot, waarvoor hij een startende ondernemer ruimte biedt in zijn schuur. 'Ik heb zelf het inzicht dat kringlooplandbouw de enige manier is om in de toekomst te overleven. Dat betekent niet dat ik de werkwijze van anderen afkeur. Ik wil graag bevriend blijven met gangbare collega's.'


Chionodoxa blue giant is een bijzonder bolgewas.
Chionodoxa blue giant is een bijzonder bolgewas. © John Oud


Wieden overbodig met groenbemesters
Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug heeft de bekende voorjaarsbloeiers tulpen, hyacinten, krokussen, narcissen en blauwe druifjes in het assortiment, maar ook bijzondere bolgewassen als allium, chionodoxa en scilla. Daarnaast kweekt het bedrijf de zomerbloeiers dahlia, gladiool en oxalis. Vorig jaar heeft Huiberts ongeveer 15 miljoen bollen en knollen verkocht, die vooral zijn bestemd voor Nederland, België en Zwitserland. De kwekerij is aangesloten bij een agrarische natuurvereniging en werkt samen met Natuurmonumenten. Het bedrijf heeft één vaste medewerker en een variërend aantal parttime krachten. In het oogstseizoen is er ondersteuning van uitzendkrachten en scholieren. Omdat het handmatig wieden van 35 hectare bijna onbegonnen werk is, heeft de ondernemer zelf machines en methodes ontworpen om de groei van ongewenste gewassen tegen te gaan. Hij plant bijvoorbeeld de bollen onder groenbemesters, die na vertering voor een rijke bovenlaag zorgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer