Focus+op+kwaliteit+voor+exportmarkt+bloembollen
Nieuws
© Haijo Dodde

Focus op kwaliteit voor exportmarkt bloembollen

Nederlandse exporteurs pleiten ervoor dat de kwaliteit van bloembollen bij de teelt en verwerking nog meer aandacht krijgt.

'Aanbod van tulpen, lelies, irissen en gladiolen is er voldoende', stelt Sam van Diepen van Bot Flowerbulbs. 'Maar het is zonde dat de kwaliteit van de bloembollen niet altijd de aandacht krijgt die nodig is. Voor de internationale handel is de kwaliteit van de bollen veel belangrijker dan de hoeveelheid die verkocht kan worden.'

Van Diepen sprak vrijdag tijdens de Bloembollenvakdagen in het Flevolandse Creil op een bijeenkomst waar enkele ondernemers uit het bollenvak gevraagd waren iets te vertellen over hun bedrijf. Van Diepen is inkoper bij exporteur Bot Flowerbulbs in Andijk. Hij houdt zich onder meer bezig met het contracteren van tulpen, irissen en gladiolen.

Niet te snel groeien

Zijn advies aan bollenkwekers is om niet te snel te groeien. Van Diepen: 'We zien landelijk dat arealen soms razendsnel toenemen en dat bedrijven de groei niet altijd kunnen behappen.' Volgens de inkoper test Bot Flowerbulbs de aangekochte bollen voor preparatie op kwaliteit. Verder worden doorlopend proeven uitgevoerd om steeds te blijven streven naar productverbetering.

De inleiding van directeur Paul Groot van exportbedrijf P. Nelis en Zoon's in Heemstede sluit goed aan op het verhaal van Van Diepen. 'Wij exporteren vooral tulpen, maar ook hyacinten en narcissen naar 35 landen, waarvan een groot deel buiten Europa. Van alle soorten die wij verhandelen, nemen we zelf proeven om de kwaliteit voor de broei te toetsen.'

Aantal claims beperken

Volgens Groot zijn alle inspanningen erop gericht om het aantal claims op geleverde bollen tot een minimum te beperken. 'Mede daarom hebben we de laatste jaren onder meer geïnvesteerd in twee speciale uitzoekmachines voor fusarium. Deze machines zijn zeer efficiënt en zorgen ervoor dat we gezonde partijen kunnen afleveren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer