Tulpentelers+staan+voor+spannende+periode
Nieuws
© Jan Jong

Tulpentelers staan voor spannende periode

Tulpentelers maken zich zorgen over de ontwikkeling van de bollen vanwege het natte seizoen. Ze vragen zich af of de bollen goed op de wortel komen te staan. Op verschillende plekken komen geen tulpen op.

'Het wordt een spannende periode', stelt de Egmondse bollenkweker Jan-Karel Apeldoorn. Hij begon maandag met de selectie in de cultivar Royal Virgin. 'Na het planten van de bollen is het eigenlijk niet droog geweest. Het is de vraag of en hoeveel waterschade de bollen hebben geleden.'

Adviseur Thijs Sytsma van gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Profytodsd in Creil deelt die ongerustheid. Op kopakkers komen op plekken geen tulpen op, weet hij. 'We hebben een moeilijk plantseizoen gehad vanwege de natte omstandigheden.'

Onkruidbestrijding en bemesting

Telers waren tot half december bezig met het planten van de bollen, geeft Sytsma aan. Maar niet alleen het planten, ook de onkruidbestrijding en de bemesting verliep niet naar tevredenheid door de regen. Er waren maar een paar momenten waarop de telers het land op konden.'Over schade valt nog niets te zeggen', weet de adviseur. 'Rondom de bloei kun je de gewassen beter beoordelen. Maar wat nu niet opkomt, zal ook niet meer opkomen.'

Ook teler Johan Koomen uit Ens is meer dan andere jaren benieuwd hoe het seizoen zal verlopen. 'Telers onder elkaar zeggen al dat dit seizoen bijna geen topper meer kan worden. Maar alle tulpen op onze percelen staan er. Nu is het afwachten wat voor weer het wordt. Het meest gevaarlijke moment is half mei. Bij 30 graden kan de tulp gaan branden. Maar bij gedempte temperaturen kan het goed komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer