Noord-Holland steunt afzet biologische bloembollen

Provincie Noord-Holland wil dat de populariteit van de teelt en verkoop van biologische bloembollen toeneemt. Daarom is eenmalig een subsidie verleend aan Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug.

Noord%2DHolland+steunt+afzet+biologische+bloembollen
© nieuwe oogst

Met de subsidie gaat het bedrijf de marketing van biologisch geteelde bloembol versterken. Het initiatief is een vervolg op de hackathon die eerder dit jaar werd gehouden en waarbij ondernemers met studenten en deskundigen uit andere vakgebieden naar innovaties zoeken.

Huiberts diende ook een vraagstuk in bij die hackathon. 'Zo'n 40 procent van onze bollen eindigt noodgedwongen in het gangbare circuit. Dat is zonde voor de extra tijd en geld die we in de teelt investeren.'

Bollen op pot

Samen met een bloembollenexporteur werkte Huiberts een plan uit om biologische bollen op pot te vermarkten. 'We gebruiken potten van natuurlijke materialen en hopen met die praktische aanpak consumenten te interesseren voor een duurzaam sierteeltproduct. Als dat lukt, haken ongetwijfeld ook andere telers aan en kunnen we het aanbod biologische bloembollen verder vergroten.'

Als dit project slaagt, haken ook andere telers aan en kunnen we het aanbod biologische bloembollen vergroten

John Huiberts, biologische bloembollenteler in Sint Maartensvlotbrug

Dat laatste streeft provincie Noord-Holland ook na. Zeker ook omdat bij Huiberts onder meer is aangetoond dat de vogelstand op biologische percelen is gestegen. 'Consumenten weten nog onvoldoende van de positieve impact van de teelt op de waterkwaliteit, bodemweerbaarheid en biodiversiteit,' schrijft de provincie.

Prikkel

Landbouwgedeputeerde Jack van der Hoek gelooft daarom in een extra impuls. 'Als duurzame biologische bollen niet worden verkocht, blijft de prikkel uit voor andere bollentelers om duurzame maatregelen te nemen of om te schakelen naar biologische teelt. Het kost dan alleen geld en levert de ondernemer niets op.'

Van der Hoek zegt daarom graag ondernemers te ondersteunen die het verhaal over biologische producten vertellen. 'Ook spreekt het ons aan dat het bedrijf andere telers in de provincie wil motiveren om biologische bloembollen te telen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer