%27Kookboek+toont+tulpenbollen+als+smaakverrijker%27
Interview
© John Oud

'Kookboek toont tulpenbollen als smaakverrijker'

Johanna Huiberts van biologische kwekerij Huiberts Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug bedacht de recepten in het kookboek 'Eet smakelijke tulp', dat donderdag is gepresenteerd in Lisse.

Wat was de aanleiding voor een kookboek met tulpenrecepten?

'Na het eten van tulpenbollengerechten in een Amsterdams restaurant ben ik zelf gaan experimenteren. Maar het idee voor een kookboek is afgelopen herfst ontstaan, toen Natuur en Milieufederatie Noord-Holland 'Eten bij de boer' bij ons op de kwekerij organiseerde. De cateraar serveerde daar ook gerechten met tulpenbollen.

Tulpenbollen bevatten onder andere vitamine C, suikers en vetten

Johanna Huiberts, schrijfster van 'Eet smakelijke tulp'

'Voor sommigen riep dat associaties met de oorlog op, maar ik kwam naast iemand van Poiesz Uitgevers te zitten, die wel iets zag in een kookboek en mij vroeg om daar 35 recepten voor te bedenken.'

Hoe kwam u op zoveel ideeën voor gerechten?

'Ik heb veel fantasie en ben in staat om buiten de lijntjes te denken. Bovendien hoefde de nadruk niet op gezondheid te liggen en zijn de tulpenbollen niet bedoeld als vervanging van groente of aardappelen.

'Het doel was voornamelijk om een verrassend kookboek te maken, waarin we laten zien hoe leuk het is om tulpenbollen als smaakverrijkers te gebruiken. In het kookboek staat bijvoorbeeld een stamppot van zoete aardappelen, pastinaak en tulpenbollen.'

Waarom staan er in het boek alleen recepten met tulpenbollen?

'Niet alle bloembollen zijn geschikt voor consumptie; zo zijn narcissen giftig. Bloembollen uit de gangbare teelt zijn ook niet eetbaar, omdat daarbij vaak gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

'Maar biologische tulpenbollen waren al bekend als voedingsmiddel. Niet alleen in restaurants, maar Kesbeke Fijne Tafelzuren brengt ook tulpenknolletjes als zoetzuur op de markt. Tulpenbollen bevatten onder andere vitamine C, suikers en vetten. Dat heb ik laten onderzoeken. Een lijst met inhoudsstoffen staat achter in het kookboek.'

Wat is de meerwaarde voor u als biologische bloembollenkwekers?

'Onze kwekerij meet 35 hectare, waarop we naast tulpenbollen nog allerlei andere bollen kweken. Het kookboek zet voor onze verkoop geen zoden aan de dijk, maar kan wel bijdragen aan een grotere bekendheid voor de biologische bollenteelt.'

Waar is het boek te koop?

'Je kunt het kookboek bestellen via de website www.eetsmakelijketulp.nl. Daar kun je ook eetbare tulpen kopen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer