Vogelwacht gaat strijd aan met predatoren via app

Het dreigt een slecht jaar te worden voor de weidevogelstand in Nederland. Naast voedselschaarste is het grote aantal predatoren een groot probleem. Vogelwacht IJsselham wil samen met de boeren via een eigen app de strijd aangaan.

Melkveehouder Gijs Schoonhoven houdt van weidevogels rond zijn boerderij in Oldemarkt. 'Weidevogels horen bij dit agrarische landschap. Daarom wil ik me ook inzetten voor de bescherming. Maar daar krijg je vrijwel geen kans toe, omdat een nest al vrij snel wordt leeggehaald', zegt hij.

'We hadden 23 nesten met eieren op onze percelen en daar zijn er maar twee van uitgekomen. En dan moet je nog afwachten wat er van die kuikens overblijft, want er lopen bijvoorbeeld alweer veel ooievaars en meeuwen op het land', stelt de melkveehouder.


Eigen app

Dinie Westerbeek van Vogelwacht IJsselham heeft het plan opgepakt om een eigen app te ontwikkelen waar zowel de vogelwachters als de boeren hun bevindingen en observaties op kunnen delen.

'Het is belangrijk om betrokkenheid van boeren te stimuleren. En doordat iedereen de app goed gebruikt, kunnen we bijvoorbeeld vrij snel de jagerseenheid in een gebied informeren over de aanwezigheid van een vos', geeft Westerbeek aan. Drie keer per week loopt ze samen met Oenze Dijkstra namens vogelwacht IJsselham over de percelen om de nesten te inspecteren. Hun teleurstelling bij een leeggehaald gruttonest is groot.


Grutto houdt het na één poging voor gezien

Dijkstra bekijkt de resten van een ei. 'Dit is geen vos of kraai geweest, maar waarschijnlijk een steenmarter. Erg jammer, want daar waar een kievit nog wel aan een tweede of zelfs derde legsel begint, houdt een grutto het vaak na één poging voor gezien.'

Gelukkig vindt Westerbeek even later een nieuw gruttonest met vier eieren. Ze maakt er meteen een foto van voor de app en deelt het bericht met de boeren. 'Van zo'n nestje word ik erg blij. Daar doen we het allemaal voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer