Maistelers helpen kievit met kruidenranden

Loonbedrijf Gebr. Buma in It Heidenskip zaaide donderdag met de Optiseeder bij vijf boeren kruidenmengsels in. Hiermee hopen de boeren de kievitsjongen op maisgrond te helpen. Het is een driejarige pilot van Bond FrieseVogelwachten (BFVW), LTO Noord en provincie.

Maistelers+helpen+kievit+met+kruidenranden
© Persbureau Noordoost

Volgens voorzitter Frans Kloosterman van de BFVW nestelen kieviten graag op maisland, maar trappen ze daarmee in een ecologische val. 'Kuikens komen nauwelijks tot vliegen. Ze hebben vaak geen kans. Maisland ligt in het begin van het jaar vaak braak. Dat vinden kieviten een goede plek om te nestelen, het lijkt op hun natuurlijke biotoop. Er is voeding en mooi vrij zicht.'

Door landwerkzaamheden en de opkomende mais lukt het de kievit steeds moeilijker om aan voedsel te komen, geeft de voorzitter aan. 'De kievit trekt met haar kuikens weg. Ze vallen in de sloot en verzuipen. Daarom gaan de boeren ook de waterstanden verhogen, zodat de vogels beter kunnen zwemmen.'

Driejarige proef

De proef duurt drie jaar. Via camera's en extra tellingen wordt gekeken of de maatregelen effectief zijn. Ook worden de percelen vergeleken met maispercelen waar deze maatregelen niet worden uitgevoerd.

Een van de boeren die aan de proef meedoen is melkveehouder Benny Lenes uit Vegelinsoord. Hij hoopt hiermee de overlevingskansen voor kievitkuikens te vergroten. 'We hebben altijd veel vogels op het maisland. Volgens mij vinden ze de grond lekker warm om te nestelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer