Enthousiasme voor weidevogelseizoen niet getemperd

Het weidevogelseizoen is in volle gang. Veldcoördinatoren van Water, Land en Dijken struinen de polders af om de nestbescherming in goede banen te leiden. Door corona verlopen contacten met ondernemers en vrijwilligers iets minder spontaan. Het tempert het enthousiasme van veldcoördinator Tessa Hoogeveen niet.

Enthousiasme+voor+weidevogelseizoen+niet+getemperd
© Bert Hartman

Hoogeveen heeft deze ochtend haar auto geparkeerd bij een maisperceel en tuurt door haar kijker om te zien of een eerder gespotte kievit nog op het nest zit. Er staat ook een bewegingscamera op gericht.

'De vogels hebben in deze hoek van de polder de laatste tijd veel te lijden onder predatie, we vermoeden door een vos. De camerabeelden kunnen dat misschien bevestigen, hoewel ik natuurlijk hoop dat de eieren netjes uitkomen.'

Grote liefhebberij

Hoogeveen werkt sinds 2018 bij Water, Land en Dijken, eerst als stagiair uitmondend in een vast dienstverband. Als boerendochter uit het Utrechtse De Hoef trok ze er vroeger met haar moeder veel op uit om weidevogelnesten te spotten. Nog steeds is dat een grote liefhebberij. 'Ik had toen nooit kunnen denken dat ik er later nog eens mijn werk van zou kunnen maken'

Ik had nooit kunnen denken dat ik hier mijn werk van zou maken

Tessa Hoogeveen, Veldcoördinator van Water, Land en Dijken

Tessa Hoogeveen checkt eerst of de kievit nog op het nest zit.
Tessa Hoogeveen checkt eerst of de kievit nog op het nest zit. © Bert Hartman

Als ze de geheugenkaart van de camera heeft verwisseld, checkt Hoogeveen snel de beelden op haar opengeklapte laptop op de hoedenplank. Inderdaad, het kaartje staat vol met foto's van de kievit. 'Goed om te zien hoe ze haar eieren beschermt', zegt ze.

Greppelplasdras

Tijd om door te rijden naar Heiloo, waar melkveehouder Dave Dekker uit Egmond-Binnen een proef met greppelplasdras heeft laten aanleggen op een braakliggend stuk bouwland van 5 hectare.

Weidevogels gedijen goed in een mozaïeklandschap, verklaart Hoogeveen de achterliggende gedachte. 'De uitval op bouwland is de laatste jaren relatief hoog, dus we willen eens wat anders uitproberen.'

Greppelplasdras op een maisperceel.
Greppelplasdras op een maisperceel. © Bert Hartman

Dekker gelooft in de proef. 'Weidevogels zoeken vaak toch de vochtige plekken op, omdat het daar voedselrijker is. In de drogere perioden kan de bodem heel hard worden. De jonge vogels kunnen er dan niet bij met hun snavel. Zo'n natte akker kan dan heel goed werken als foerageergebied.'

Strategisch goede locatie

De akker ligt strategisch ook mooi gesitueerd, direct naast een perceel met kruidenrijk grasland. Dekker: 'En het fijne is dat ook die hele strook tot aan de A9 tot en met juni met rust wordt gelaten. Zo krijgen de weidevogels alle kansen.'

'En wie weet is die akker voor het tweede legsel straks voldoende begroeid om de nesten genoeg bescherming te bieden, zegt de melkveehouder. 'Dat zou mooi zijn, want vorig jaar werden er hier tussen het mais toch nog zomaar vijftien nesten gevonden.'

Dekker bemonstert het bodemleven in een kluit grond.
Dekker bemonstert het bodemleven in een kluit grond. © Bert Hartman

Hoogeveen glundert bij het enthousiasme van de ondernemer. 'Dave is heel begaan met de weidevogels. Hij houdt er met de landwerkzaamheden en het beweiden echt rekening mee.' Dekker knikt. 'Soms deel ik op een perceel tijdelijk even meerdere vakken in, als ik weet dat er in een bepaalde hoek nesten zitten. Dat houden we samen met vrijwilliger Michel Mannes nauwkeurig bij. En zelfs onze loonwerker houdt het tegenwoordig scherp in de gaten.'

Vochtige oevers

De plasdraspomp werkt op zonne-energie. Elke keer als de accu voldoende is opgeladen, slaat de pomp aan. Dekker wijst naar de vochtige oevers: 'Een ideale plek voor wormen en andere insecten.'

Een pomp vloeit water over een tweede proefperceel.
Een pomp vloeit water over een tweede proefperceel. © Bert Hartman

Het wat verweerde stuk bouwland doet de ondernemer geen pijn aan de ogen, lacht hij. 'We zitten de laatste jaren redelijk royaal in ons ruwvoer. Daarom wil ik dit best eens uitproberen. Wie weet kan de kennis die hier wordt opgedaan later ook in andere gebieden worden ingezet.'

Maisakker met kievitsnesten

Zoals enkele honderden meters verderop, waar een andere ondernemer een maisakker voor een kleinschaliger proef beschikbaar heeft gesteld. De eerste kievitsnesten zijn al gemarkeerd, wijst Hoogeveen op enkele stokken. 'Het grootste deel van dit blok wordt straks bemest en ingezaaid met mais, één andere strook wordt plasdras grasland. Kijken wat dat hier oplevert.'

Hoogeveen zal het maar wat graag zelf van dichtbij volgen. 'Dit is echt de mooiste periode van het jaar. Zeker in dit soort gebieden, met zoveel weidevogels.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer