Tachtig extra pompen voor Friese weidevogelboeren

Om de nadelige gevolgen van de huidige droogte voor de Friese weidevogelstand tegen te gaan, komen op korte termijn tachtig extra weidepompen beschikbaar.

Tachtig+extra+pompen+voor+Friese+weidevogelboeren
© Het Hoge Noorden

In de huidige periode van droogte is alleen in plasdrasgebieden voldoende voedsel te vinden voor de weidevogels en weidevogelkuikens. Daarom roepen gedeputeerde Douwe Hoogland, voorzitter Frans Kloosterman van de Bond Friese VogelWachten en regiobestuurder Jan Teade de Boer van LTO Noord boeren op om een klein deel van hun land te vernatten.

De vogelwachten zullen de extra pompen vanaf volgende week uitzetten. Het past goed in het Friese actieprogramma Grutsk op ús Greidefûgels (Trots op de Weidevogels), dat dit jaar natte poten voor de weidevogel als speerpunt heeft.

Briefkaarten

Alle bijna 2.200 Friese melkveehouders hebben dit voorjaar briefkaarten met drie uitdagingen ontvangen. Oproepen om te vernatten, beschermen en bloemenmengsels te zaaien, met als doel nog meer rekening te houden met broedende weidevogels.

Een van de grootste uitdagingen voor de weidevogelboeren is om ergens op hun land een stukje grond te vernatten. Nattigheid in de weide zorgt voor voldoende voedsel voor weidevogels.

Dat is met name in deze periode van droogte erg belangrijk. Momenteel is het voor kuikens lastig om voldoende voedsel te vinden en groot te worden. Ook volwassen weidevogels hebben het moeilijk, omdat regenwormen diep in de bodem weggekropen zitten en de grond erg hard is, zodat het moeilijk is om bij het voedsel te komen.

Advies

Deelname van de boer aan de vernattingsactie is geheel op vrijwillige basis. Ze krijgen niet alleen een pomp aangeboden, maar ze kunnen ook advies krijgen van deskundigen op het gebied van water en biodiversiteit. Het water trekt insecten aan voor de kuikens. De bodem wordt bovendien weer vochtig, waardoor regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels komen.

De volgende uitdaging voor de melkveehouder en loonwerkers is om tijdens het bemesten of het maaien rekening te houden met broedende weidevogels. Vaak wordt samengewerkt met lokale vogelwachters.

Nestpannen

Sinds 2 jaar stelt Grutsk op ús Greidefûgels aan Friese melkveehouders, loonwerkers en vogelwachters kosteloos zogenoemde nestpannen ter beschikking. Ze worden in het gebruik ook wel sleepslangbeschermers genoemd. In totaal zijn de afgelopen drie jaar meer dan 1.600 nestpannen uitgedeeld aan boeren, loonwerkers en nazorgers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer