Droogte nekt weidevogels, vogelbond vraagt om plasdras

Door de droogte sterven kievitkuikens, omdat ze geen insecten kunnen vinden. Dat stellen de Bond Friese VogelWachten (BFVW) en Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân. Zij roepen boeren en burgers op om de vogels te helpen door te zorgen voor water op weilanden en in tuinen nu het weer droog is.

Droogte+nekt+weidevogels%2C+vogelbond+vraagt+om+plasdras
© De Groene Klaver

Ook de volwassen weidevogels hebben het moeilijk, door de droogte zijn de regenwormen diep in de bodem weggekropen, laat BFVW weten. De bodem is bovendien uitgedroogd en hard, waardoor de grutto er met zijn gevoelige snavel niet in kan prikken.

'Rondom de plasdrassen hebben de vogels het nog goed, daar zijn ook kuikens. Maar in heel grote stukken daarbuiten is voor vogels geen vreten te vinden', stelt BFVW-voorzitter Frans Kloosterman.

Greppels laten vollopen

Boeren kunnen de kievit en andere weidevogels helpen door hier en daar water op het land te pompen, geeft BFVW aan. Laat, daar waar het mag en kan, greppels vollopen of verhoog het peil in de sloten. Het water trekt insecten aan voor de kuikens. De bodem wordt bovendien weer vochtig, waardoor de regenwormen binnen bereik van de volwassen vogels komen.


Burgers kunnen in tuinen zorgen voor waterplassen op de modder, zodat bijvoorbeeld zwaluwen die vochtige modder kunnen gebruiken om hun nestjes te metselen. De modder trekt ook insecten aan waarmee de vogels hun jongen voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer