Collegepartijen vrezen leefbaarheid Drenthe

Meerdere Drentse collegepartijen zijn 'zeer teleurgesteld' in de stikstofmaatregelen die landbouwminister Carola Schouten onlangs bekendmaakte. Zij vrezen dat met de aanpak de leefbaarheid in de provincie onder druk komt te staan. 'Het gaat om weggegooide miljarden. Het lost niks op', stelde Johan Moes van de VVD woensdag in de commissievergadering omgevingsbeleid.

Collegepartijen+vrezen+leefbaarheid+Drenthe
© Persbureau Noordoost

Moes sprak van 'onrealistische doelen' die het kabinet stelt in de stikstofaanpak. 'Stikstof gaat over de landsgrenzen heen. Ook al halen we alle landbouw uit Drenthe weg, dan nog halen we de doelen niet.'

Zowel VVD als CDA ziet niets in een stoppersregeling. CDA'er Siemen Vegter: 'Wij gaan voor perspectief voor boeren. Daar hoort wat ons betreft geen uitkoopregeling bij. Het gaat om 1 miljard euro. Dat geld kan beter aan innovatie en verduurzaming worden besteed.'


Volgens coalitiepartner GroenLinks is er geen grote behoefte onder boeren aan grootschalige uitkoop. 'Hulp bij de transitie om bedrijven duurzaam te maken. Dat is de oplossing', zei commissielid Erwin van Liempd. Landbouwminister Schouten gaat het stikstofprobleem volgens hem niet oplossen. 'Het lijkt op een bal op zee die tijdens een stevige noordwesterwind heen en weer wordt geslingerd tussen verschillende belangen. De goede intenties gaan ten onder in vrijblijvendheid.'


Waken voor spookboerderijen

Alfred Schoenmaker van Sterk Lokaal Drenthe vroeg het provinciebestuur de regierol op zich te nemen in de verdeling van de stikstofruimte. 'We zijn zeer ontstemd over het gedrag van provincie Noord-Brabant om boerderijen op te kopen louter en alleen om de stikstofrechten. Wij verzoeken gedeputeerde Henk Jumelet met klem actie te ondernemen, zodat geen koehandel ontstaat en boerderijen hier vleugellam achterblijven zonder stikstofrechten. We moeten waken voor spookboerderijen in Drenthe.'

GroenLinks-commissielid Van Liempd pleit voor een actievere houding van de provincie. 'De provincie is te veel in afwachting van wat minister Schouten doet. Ik vraag u minder achterover te leunen.' Jumelet vond die woorden jammer. 'We zijn zeer actief richting terreinbeherende organisaties, bouwend Nederland, de agrarische sector. Als wij nog niet weten wat voor middelen we voor de aanpak hebben en als nog niet alles duidelijk is wat het kabinet wil, dan kunnen we vele plannen maken, maar krijgen wij een grote claim op ons bord.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer