Veehouder Janssen: 'Mestpan beste keus voor dier en mens'

Door deelname aan de stoppersregeling zou Hans Janssen per 1 januari geen varkens meer mogen houden. Het zou tevens het einde betekenen van zijn slagersbedrijf in het Limburgse Weert. Hij vond de oplossing in plaatsing van mestpannen onder de roosters.

Veehouder+Janssen%3A+%27Mestpan+beste+keus+voor+dier+en+mens%27
© Jeroen Appels

Een eigen veebedrijf met een slagerij was al van jongs af aan de droom van Hans Janssen. Samen met zijn vrouw Ria heeft hij dat gerealiseerd. Het begon met een paar dieren en daarnaast veel huisslachtingen. Het groeide uit tot een slagerij die alleen vlees levert van eigen dieren.

Daartoe houden de veehouders tweehonderd vleesvarkens en zo'n honderd zelfgefokte Belgische Witblauwen: zoogkoeien met kalveren en stieren die ze zelf grootbrengen voor de slacht. Daarnaast houden ze nog schapen die het grasland in goede conditie houden.

Regionaal kringloopbedrijf

Alle mest kan op de eigen en gehuurde grond. Die grond levert ook het voer voor de dieren. 'Een echt regionaal kringloopbedrijf, zoals onze minister het graag ziet', zegt Janssen.

Het was een flinke investering, maar het klimaat is nu nog beter geworden

Hans Janssen, veehouder in Weert

In 2013 toen alle varkensbedrijven maatregelen moesten nemen om de ammoniakuitstoot te beperken, heeft Janssen zich aangemeld voor de stoppersregeling. Niet zozeer omdat hij toen al zeker wist dat hij in 2020 wilde stoppen, maar omdat hij geen goed systeem zag om de ammoniakuitstoot te beperken.

'Luchtwassers stinken'

Janssen: 'Een luchtwasser zag ik toen en ook nu niet als een goede oplossing. Bij het ophalen van varkens voor huisslachtingen ben ik op veel bedrijven geweest met een luchtwasser. Daar zag ik alleen maar problemen. Steunpoten, muren en daken die worden aangetast door de chemische wassers. Daarnaast vind ik dat de wassers de geur niet verminderden. Soms stinken ze juist.'

Luchtwassers vergen ook een flinke investering en het onderhoud en de elektriciteit kosten voortdurend geld. Wat Janssen verder tegenstaat, is dat de luchtwassers niets verbeteren voor de varkens zelf en de mensen die in de stal moeten werken. 'Voor mij was het dan ook duidelijk: ik wil absoluut geen luchtwasser op de stal.'

Al het vlees is van eigen varkens en runderen.
Al het vlees is van eigen varkens en runderen. © Jeroen Appels

Door mee te doen aan de stoppersregeling kon Janssen met tijdelijke maatregelen de uitstoot terugbrengen en de definitieve keuze uitstellen. Twee jaar geleden begon het te knagen. 'Ik wist zeker dat ik nog lang niet wilde stoppen met het houden van de varkens. Die dieren zijn een heel belangrijke poot onder ons bedrijf.'

Stoppen met slagerij

Zonder de varkens blijven alleen de runderen over. En met enkel de verkoop van rundvlees redt Janssen het niet. 'Dan zouden we moeten stoppen met de slagerij en ons mooi opgebouwde bedrijf.'

Janssen ging dan ook op zoek naar de mogelijkheden om de uitstoot van de stal aan te pakken. Volgens de deskundigen van de gemeente waren er wel andere opties dan een luchtwasser. Maar van Janssen werd verwacht dat hij ze zelf opzocht.

Janssens zoektocht leek eerst te stranden, omdat er muren op de roosters staan en er dus niet zomaar in de putten verbouwd kon worden om schuine wanden te maken. Kort daarna viel de folder van Jovas over de mestpannen in de bus. Dat zag Janssen direct zitten.

Minder ammoniakuitstoot

'Er hoefden alleen maar pannen onder de roosters. En het systeem zorgt voor minder ammoniak in de stal en 70 procent minder uitstoot naar buiten.' Janssen nodigde Eric Langens van stalinrichter Van Osch Uden en John van Schriek van Jovas uit voor een gesprek. De beslissing was toen snel genomen. Jovas maakte de mestpannen op maat.


De installatie zorgde voor wat hoofdbrekens. Omdat de roosters niet van de put af konden, moesten de pannen via een gat in de wand naar beneden en onder de roosters worden opgehangen. Janssen bedacht een steunsysteem voor de mestpannen.

Inlaatventielen sturen de voorverwarmde lucht.
Inlaatventielen sturen de voorverwarmde lucht. © Jeroen Appels

Na het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen zijn de mestpannen geplaatst, met hulp van zoon, dochter, schoonzoon en buurman. Janssen: 'Ik vind het nog steeds heel mooi dat ze dit wilden doen.'

Kosten mestpannen: 17.000 euro

De mestpannen met standaard ophanging kosten zo'n 17.000 euro, zonder de eigen arbeid. Een flinke investering, geeft Janssen toe. 'Maar nu kan ons bedrijf doorgaan', zegt hij.

'En voor de varkens en onszelf is het beter geworden.' Het klimaat in de stal was volgens de veehouder altijd al goed, omdat de afdelingen veel inhoud hebben en hij flink ventileert en de binnenkomende lucht goed voorverwarmt. 'Maar sinds de installatie van de mestpannen is het nog prettiger in de stal.'

Varkens krijgen geen enkel medicijn'

Ook de gezondheid was volgens Janssen altijd al op orde. 'Al vijftien jaar lang krijgen de varkens geen enkel medicijn. En dat blijft zo. We kunnen onze klanten in alle eerlijkheid vlees verkopen van heel gezonde dieren die niet zijn behandeld met geneesmiddelen', stelt hij.

'Met dank ook aan de goede biggen die ik gewoon van mijn buurman koop. Het zijn perfecte vleesvarkens voor mij als slager, of ik ze nu op 90 of op 120 kilo slacht. Dat maakt niet uit', besluit Janssen.

Geen risico's nemen
Omdat de putten in de varkensstal 2,30 meter diep zijn, was er genoeg werkruimte om de mestpannen onder de roosters te plaatsen. Maar de mensen moesten wel de put in. Daartoe nam veehouder Hans Janssen een groot aantal maatregelen. Op de eerste plaats maakte janssen de putten zo goed mogelijk leeg. Vervolgens vroeg hij de plaatselijke brandweer om te komen meten of er nog gevaarlijke gassen aanwezig waren. 'Ik ben met de meter door de put gelopen en op advies van de brandweer wel tien keer heen en weer gegaan. Gelukkig bleef de concentratie erg laag, wel 150 keer onder de norm.' Op de dagen van de installatie stonden voortdurend mensen stand-by buiten de put. Ook de ambulancedienst was gewaarschuwd.' Deze reportage is voor de corona-uitbraak gemaakt. De slagerij draait sindsdien door. Bestellingen worden voor de veiligheid op afspraak opgehaald of afgeleverd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer