NVM: '50 procent leegstand op platteland in 2030'

Naar verwachting staat 50 procent van de vrijkomende agrarische bebouwing in 2030 leeg. Het gaat dan om 25 miljoen vierkante meter. Makelaarsvereniging NVM Agrarisch & Landelijk vindt dat er nu al moet worden nagedacht over een nuttige en rendabele alternatieve invulling van die panden.

NVM%3A+%2750+procent+leegstand+op+platteland+in+2030%27
© Nieuwe Oogst

Door onder andere schaalvergroting en maatregelen op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn neemt het aantal agrarische ondernemers sterk af. NVM wijst daarbij op de stoppersregeling voor varkenshouders die overtekend is. Gevolg daarvan is dat de leegstand in het buitengebied toeneemt.

Uit een eerder rapport van de makelaarsvereniging blijkt dat al zo'n 10 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing leegstaat.

Functieverandering

'Als niet wordt meegedacht in functieverandering, komt daar tot aan 2030 nog eens 40 miljoen vierkante meter bij, vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Daarmee is de leegstand in het buitengebied groter dan de leegstand in de Nederlandse kantoren- en winkelmarkt', zegt voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk.


De helft van die vrijkomende meters zal niet meer worden ingevuld door agrarische activiteiten. Daarmee komt een oppervlakte vrij vergelijkbaar met een gebied als Nieuwegein, meldt NVM. 'In een drukbevolkt land als Nederland, waar we met de ruimte moeten woekeren, biedt dat enorm veel mogelijkheden', licht Klijsen toe.

Kansen

NVM ziet kansen voor grond- en vastgoedeigenaar in het buitengebied. De makelaarsvereniging wijst op nieuwe invullingen zoals een landschapsbegraafplaats, een zorgboerderij, een miniwoongemeenschap en projecten voor duurzame energieopwekking.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer