Trump grijpt in om vleesketen VS te herstellen

De Amerikaanse president Donald Trump verbiedt slachthuizen en vleesverwerkers hun deuren te sluiten vanwege de coronacrisis. Bedrijven die al dicht zijn, moeten de productie weer opstarten. Met deze beslissing wil hij voorkomen dat de voedselketen verstoord raakt en dat Amerikaanse boeren hun vleesvee moeten laten ruimen.

Trump+grijpt+in+om+vleesketen+VS+te+herstellen
© The White House

De beslissing van de president volgt op het noodsignaal dat vleesgigant Tyson Foods eerder deze week uitzond. In paginagrote dagbladadvertenties waarschuwde Tyson-topman John Tyson zondag voor het 'breken van de voedselvoorziening' en tekorten aan vleesproducten in supermarkten.

Tyson Foods, dat in de VS ongeveer 100.000 werknemers in dienst heeft, sloot vorige week op last van lokale autoriteiten drie varkensslachterijen om werknemers op het coronavirus te testen. De sluitingen volgden na onrust over de veiligheid van de medewerkers vanwege het hoge aantal ziektemeldingen. Eén Tyson-slachterij in Waterloo werd gekoppeld aan 182 van de 374 besmettingsgevallen in die plaats. In die slachterij werken in totaal 2.800 mensen.


Naast Tyson sloten ook vestigingen van Smithfield Foods en JBS hun deuren. Samen zijn deze locaties goed voor de verwerking van 15 procent van het Amerikaanse varkensvlees.

Ruimen van dieren

In de advertentie wees John Tyson op de gevolgen voor Amerikaanse vleesveehouders. De afzetkanalen voor hun vee zijn momenteel ernstig verstoord. Hij zei te vrezen dat boeren moeten overgaan tot het ruimen en uit de voedselketen halen van de dieren.

De maatregel van Trump stuit op bezwaren bij de vakbonden. Zij zijn bang zijn dat het nieuwe coronavirus zich snel kan verspreiden onder de werknemers

Ondermijning infrastructuur

Trump bestempelt de voedselvoorziening als onmisbaar en de fabrieken zouden daar een belangrijk onderdeel van zijn. 'De sluiting van vleesfabrieken bedreigt de vleesproductie. Zo wordt een onmisbaar stuk infrastructuur ondermijnd tijdens een nationale noodsituatie', aldus de president.

De maatregel past in Trumps streven om de Amerikaanse economie zo snel mogelijk weer op gang te krijgen. Critici stellen dat hij daarbij voorbij gaat aan de gezondheid en veiligheid van werknemers van deze bedrijven.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer