Afkopen van emoties

Midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het kabinet besloten de stikstofimpasse af te kopen met 5 miljard euro belastinggeld. Maar liefst 3 miljard euro daarvan is bestemd voor natuurverbetering. Een bizarre actie.

Afkopen+van+emoties
© Maartje van Berkel

Het uitkopen van een paar honderd boeren zal nooit het door het kabinet gewenste effect hebben op de natuur. Het kabinet gaat linksom gewoon door met het saneren van de veehouderij. Het Landbouw Collectief is door het kabinet maandenlang aan het lijntje gehouden. In plaats van het probleem op te lossen, gooien ze het nu op het bordje van de provincies.

Maandenlang sprak het kabinet grote woorden, maar er is niets opgelost. Ze hebben louter en alleen hun politieke emoties afgekocht. Juist nu is er grote behoefte aan duidelijkheid, zeker voor de boeren die ter goeder trouw hebben gehandeld en dus gelegaliseerd zouden worden. Ook dit bleek een loze belofte van het kabinet. Stuitend.

De kabinetsbrief met tekst en uitleg kwam nota bene op dezelfde dag als het nieuws dat Nederland dit jaar 92 miljard euro tekortkomt. Laat dat eens op je inwerken. Hoelang deze crisis duurt, weet niemand.

Het uitkopen van een paar honderd boeren zal nooit het door het kabinet gewenste effect hebben op de natuur.

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Net zoals dat niemand weet wat de financiële effecten zijn op de lange termijn. Alleen al om die redenen wil ik dat elke euro die wordt uitgegeven, ook doelmatig wordt besteed en dat de resultaten daarvan voelbaar zijn voor de hele samenleving.

Ik denk dan ook dat het kabinet zich nog eens achter de oren moet krabben en juist meer moet investeren in zaken met échte resultaten. Boeren en tuinders bewijzen al eeuwenlang dat ze dit kunnen en dat ze dat waard zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer