Toch Brusselse steun voor sierteelt en landbouw

Een aantal door de coronacrisis zwaar getroffen land- en tuinbouwsectoren krijgt alsnog financiële steun van de Europese Commissie. Brussel trekt onder meer geld uit voor marktregulering en staat toe dat de zuivelsector afspraken kan maken over productiebeperkingen.

Toch+Brusselse+steun+voor+sierteelt+en+landbouw
© Europese Commissie 2020

In totaal gaat het om een steunpakket van circa 80 miljoen euro dat vanaf eind april beschikbaar komt. Hiermee kan onder meer de private opslag van partijen boter, kaas, mageremelkpoeder en rund-, schapen- en geitenvlees worden gefinancierd. Dat geldt voor minimaal twee en maximaal zes maanden.

Om te voorkomen dat in landen een overproductie van melk ontstaat door het wegvallen van vraag of het uitvallen van productiefaciliteiten, krijgen sectororganisaties toestemming van de Europese Commissie om productiebeperkende afspraken te maken.


Brussel tuigt ook een opkoopregeling op voor aardappelen en bloemen. Die mogen gedurende maximaal zes maanden uit de handel worden genomen.

Prijzen stabiliseren

'Deze maatregelen zijn bedoeld om de toekomstige productie en prijzen te stabiliseren', zegt EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Vorige week zag hij nog geen ruimte in de landbouwbegroting voor extra steunmaatregelen voor de landbouw.

Op verzoek van boerenorganisaties en onder druk van het Europees Parlement heeft Wojciechowski toch fondsen kunnen vinden. Zijn voorstellen moeten nog door de lidstaten worden goedgekeurd. Dat lijkt een formaliteit te zijn, omdat de landbouwministers van de 27 lidstaten deze week ook al voor steunmaatregelen pleitten.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer