Animal+Rights+wil+af+van+eendenhouderij
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Animal Rights wil af van eendenhouderij

Animal Rights wil dat de eendenhouderij in Nederland, maar ook elders ter wereld, wordt verboden. De organisatie overhandigde dinsdag tijdens Werelddag voor Boerderijdieren een petitie aan de leden van de Tweede Kamer.

Animal Rights verzamelde 25.000 handtekeningen voor de petitie 'verbied de eendenfokkerij'. 'Die tonen aan dat wij niet alleen staan in onze strijd voor de eenden, maar dat velen in Nederland en elders, ook vinden dat deze exportindustrie dient te verdwijnen', aldus Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kondigde na het in ontvangst nemen van de petitie Kamervragen aan. Ze gaat zich inzetten om een meerderheid te krijgen voor een verbod op de eendenhouderij, in navolging op de nertsenhouderij.

Gevaarlijke uitbraken

Volgens de tegenstanders van de eendenhouderij ondervinden omwonenden hinder van het transport van en naar het slachthuis en hebben de eenden geen enkele mogelijkheid tot natuurlijk gedrag met als gevolg welzijnsproblemen en grotere vatbaarheid voor ziekten en virussen.

Ook zijn de dieren gevoelig voor vogelgriep, waardoor er sneller gevaarlijke uitbraken kunnen ontstaan, stelt Vermeulen. 'Er is nauwelijks een maatschappelijk belang voor het voortbestaan van deze sector omdat slechts een kleine groep mensen hiervan profiteert.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer