Eendensector stuurt met vrieseend op vraag

De kerst leidt tot een lichte stijging in prijzen voor de Nederlandse eend. Een echte piek in afname van eendenvlees is er niet. Door te schakelen met diepvrieseend wordt hier op vraag gestuurd.

Eendensector+stuurt+met+vrieseend+op+vraag
© Big Dutchman

Voor Tomassen Duck-To in Ermelo, dé integratie op pekingeendengebied in ons land, is het belangrijk om goed op de markt in te spelen. Het bedrijf verkoopt de eenden via onder meer Hanos aan restaurants en bedrijven, maar ook aan poeliers en Chinese restaurants.

Volgens Jeroen IJzerman van Tomassen is de markt voor eendenvlees licht fluctuerend. 'Kerst laat daarbij iets een toename zien. Doordat we een deel ook verwerken tot diepvrieseend, kunnen we schakelen in aanbod. De verwerkingscapaciteit is groot genoeg om een verspiek met kerst te beleveren.'

Jaarrond vraag

IJzerman signaleert echter dat er in Nederland jaarrond een iets toenemende vraag is naar pekingeend. Niet alleen vanuit de Chinese restaurants, ook liefhebbers weten de eend steeds vaker te vinden. Verder groeit de vraag in het buitenland. Zo gaat de eend van Tomassen naar landen als Duitsland en Engeland en Zuid-Europese landen als Spanje. Een ander belangrijk afzetgebied is Azië. Daarbij komt concurrentie uit andere Europese landen, waar eveneens pekingeenden worden gehouden en vermarkt.

Tomassen probeert zich te onderscheiden. IJzerman: 'We zien dat consumenten, en daarmee onze afnemers, vaker kiezen voor regionale producten. Zo hebben we de Veluwse eend, waarbij niet alleen de eenden zelf, maar ook hele keten, zoals het houden van moederdieren, zich op de Veluwe afspeelt.'

Dierenwelzijn

Verder signaleert hij dat er steeds meer vraag komt naar een goed dierenwelzijn. 'Hierop spelen we in. Zo testen we nu het Pekino-systeem van Big Dutchman. Daarmee kan de eend zijn kop dompelen en zich wassen.'

Ook Jaap Maarsingh, portefeuillehouder Eendenhouderij binnen de LTO-vakgroep Pluimveehouderij, wil een Pekino-systeem inzetten in zijn stal. 'Een mooi systeem, wat tegemoet komt aan het natuurlijk gedrag van de eend.'

Vijver

De Dierenbescherming wil méér en ziet graag een vijver, weet Maarsingh. 'Terwijl kippen al scharrelend het strooisel rul houden, doen eenden dit niet. Daarom is regelmatig bijstrooien een must voor een droog ligbed. Bij een waterplas is drooghouden haast onmogelijk. Ook is het een broedplaats voor micro-organismen.'

Het belang van goed dierenwelzijn kwam enkele weken geleden nog aan het licht, toen Wakker Dier campagne voerde tegen staleenden. Dat zijn Barbarie-eenden, die in Frankrijk met 18 dieren per vierkante meter worden gehouden. Bij dit agressieve ras worden de snavels gekort. Volgens IJzerman is de bezetting in Frankrijk daarmee vier keer zo hoog als in Nederland; de agressie maakt de Barbarie-eend in ons land verboden.

Overdekte uitloop

Overigens stappen enkele supermarkten volgens Wakker Dier volgend jaar over op pekingeend in combinatie met vrije uitloop. Eveneens uit Frankrijk. Iin Nederland is dit verboden, weet Maarsingh. 'Halverwege de jaren 90 liepen de eenden buiten. Maar doordat alle eenden telkens op hetzelfde stukje land lopen, raak je een eventuele ziekte nooit meer kwijt. Daarbij is er sinds 2014 een vorm van vogelgriep, waarvoor eenden gevoelig zijn. Mochten we vrije uitloop willen toepassen, dan moet er alsnog een overdekte uitloop zijn.'

Maarsingh stelt dat de eend een sterk dier is. 'Ik hou zelf al 20 jaar eenden en heb nog nooit medicijnen ingezet. Daarbij is de bezetting fors lager dan de internationale standaard. Ik ken sectoren waarbij zoiets wordt beloond met één ster in het kader van Beter Leven, jammer genoeg wordt over de eendensector heel anders gedacht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer