Maarsingh: eendenhouderij vormt stabiele markt

Vijftig eendenhouders telt Nederland. Ze vormen samen een kleine sector die regelmatig flink wordt bekritiseerd. Onterecht volgens Jaap Maarsingh. 'De Nederlandse pekingeend wordt op dezelfde wijze gehouden als een Beter Leven-kip, maar krijgt de credits daar niet voor.'

Maarsingh%3A+eendenhouderij+vormt+stabiele+markt
© Studio Kastermans

Jaap Maarsingh is bestuurslid van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en is daarin als eendenhouder vertegenwoordiger van zijn sector. Zelf houdt hij 11.000 pekingeenden in Zeewolde in combinatie met een akkerbouwbedrijf van 60 hectare. 'We hebben de kringloop op ons bedrijf zo mooi gesloten. Ik hoef geen mest af of aan te voeren.'

In het buitenland wordt meer eend gegeten en betalen ze voor kwaliteit

Jaap Maarsingh, bestuurslid vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

Waarom hebt u voor de eendenhouderij gekozen?

'We kwamen in 1984 vanuit Stadskanaal naar Flevoland. Ik zocht iets nieuws naast het akkerbouwbedrijf. Van oudsher werden er op de Noordwest-Veluwe eenden gehouden. Ze leefden onder andere van visafval van de vissers die op de Zuiderzee en later in het IJsselmeer visten. Eerst werden die eenden buiten gehouden, maar dat werd vanwege vervuiling van grond en gevaar op dierziektes verboden.

'Eenden worden nu alleen binnen op stro gehouden en eten onder andere tarwe. Dat past dus mooi bij een akkerbouwbedrijf zoals het mijne. Bovendien zijn de pekingeenden die we in Nederland houden, sterk en weinig ziektegevoelig. Ik hoef op mijn bedrijf eigenlijk nooit medicijnen of antibiotica te gebruiken.'

Toch is er behoorlijk kritiek op de sector.

'Ja, Animal Rights kwam vorig jaar met een petitie om de eendenhouderij te verbieden. Voorafgaand aan kerst was er discussie over Franse staleenden. Dat had zijn weerslag op de Nederlandse houderij. Onlangs stelde het tv-programma Radar de sector in een kwaad daglicht in verband het vangen van de dieren voordat ze naar het slachthuis gaan.'

Is de kritiek terecht?

'Nee, je kunt de houderij in Nederland niet vergelijken met de Franse. Daar houden ze barbarie-eenden, een ras waarbij het in Nederland verboden snavel knippen noodzakelijk is. Die Franse eenden worden onder veel slechtere omstandigheden gehouden dan de Nederlandse eenden.

'De kritiek op de vangbeelden wil ik niet wegwuiven. We werken daarom hard aan een certificeringssysteem voor vangploegen. Ik hoop dat de getoonde beelden daardoor tot het verleden gaan behoren. We houden in Nederland eigenlijk eenden onder omstandigheden die je kunt vergelijken met die van kippen met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Alleen krijgen wij die credits er niet voor.'

Waarom niet?

'Wij zijn voortdurend met de Dierenbescherming en ook andere organisaties in gesprek. Zij vinden dat de eend zijn natuurlijk gedrag moet kunnen tonen en dus moet kunnen zwemmen. Maar wij willen niet dat dat ten koste gaat van de positieve kant van het huidige houderijsysteem. Bij open water krijg je meer kans op ziekte door slechte hygiëne, natter strooisel, meer mest en slechtere voetzoolkwaliteit.'

Daar komen jullie dus niet uit?

'Wij zoeken samen naar een middenweg. In Duitsland maken ze gebruik van het Pekino-drinkwatersysteem. Daarbij kunnen eenden hun hele kop in speciaal gevormde waterbakjes steken, waar ze zowel uit kunnen drinken als hun verenkleed mee kunnen poetsen. Een soort van 'open' water naast de bestaande drinknippels zonder dat dit ten koste gaat van diergezondheid en milieu. Ik ga het systeem binnenkort op mijn bedrijf testen.'

Dus er is toekomst voor de sector in Nederland?

'Markttechnisch gezien zeker. Een groot deel van onze pekingeenden gaat naar het buitenland. Daar wordt meer eend gegeten en betalen ze voor kwaliteit. De eendenhouderij vormt een stabiele markt. Ik hoop dat we er qua dierenwelzijn ook uitkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer