%27Corona+treft+ook+weidevogels%27
Nieuws
© Johan Wissink

'Corona treft ook weidevogels'

Doordat minder vrijwilligers het land in trekken om weidevogelnesten te markeren, wordt het een lastig jaar voor weidevogels. Vooral de kievit, die al volop aan het broeden is, krijgt een moeilijk jaar. Aan boeren en loonwerkers wordt gevraagd extra alert te zijn.

Dat stelt Jochem Sloothaak van Weidevogelsbescherming Brabant. Hij signaleert dat als gevolg van de coronamaatregelen het werk van de weidevogelbeschermers deels tot volledig stil is komen te liggen. Daarbij komt dat als gevolg van het droge weer percelen al volop worden bewerkt en dreigen legsels te worden ondergeploegd of uitgemaaid.

Omheen werken

Sloothaak wijst daarom op de urgentie van het beschermen van weide- en akkervogels. Hij roept daarom alle boeren en loonwerkers op om dit seizoen tijdens werkzaamheden extra alert te zijn op legsels. 'Legsels van de kievit kunnen tot enkele meters worden verlegd, maar bij legsels van andere soorten zoals scholekster, wulp of grutto zal eromheen gewerkt moeten worden', tipt hij.

Volgens hem staan vrijwilligers klaar met advies, markeerstokken en mandjes..

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  34° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
Meer weer