Camping met agrilabel vist achter coronanet

Stichting Vrije Recreatie (SVR) en Vekabo Plattelandsaccommodaties vinden het onacceptabel dat kleine en boerencampings met een agrarische KvK-bestemming buiten de steunmaatregelen van het kabinet dreigen te vallen.

Camping+met+agrilabel+vist+achter+coronanet
© Frans Mulder

SVR-woordvoerder Bas van Mill: 'Veel van onze leden hebben een camping als nevenactiviteit. Op dit moment is het zo dat bedrijven met een agrarische hoofdcode buiten de boot van de coronamaatregelen vallen. Dat is onacceptabel.'

Voorzitter Ellen Kok-Hendriks van Vekabo bevestigt de uitsluiting van dit type multifunctioneel bedrijf. 'Deze onrechtvaardigheid komt dus puur door hoe je je bedrijf geregistreerd hebt staan bij de Kamer van Koophandel (KvK).'


Beiden noemen het niet uit te leggen dat die SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) nu ineens bepaalt wie er wel en niet onder de steunmaatregelen vallen.

Overlevingskans

Kok-Hendriks: 'Veel eigenaren hebben zich ooit in goed vertrouwen door een KvK-medewerker laten helpen. Nu ineens is de SBI bepalend voor je overlevingskans.'

De organisaties zijn wel blij met de andere toezeggingen die de overheid heeft gedaan. De regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS) geldt nu ook voor campings.

Tevens mochten bedrijf en woning eerder niet op hetzelfde adres zijn gehuisvest. Maar ook die ongelijkheid lijkt weggepoetst, al maakt de SVR nog een voorbehoud. Van Mill: 'Het hangt af van je omzet. Dit kan betekenen dat kleine ondernemers dan alsnog buiten de regeling vallen.'

Twee hete hangijzers

De belangenclub heeft nog twee hete hangijzers: 'Banken liggen veel dwars bij kleine financieringen, horen we. En we vragen gemeenten de aanslag toeristenbelasting 2019 uit te stellen of kwijt te schelden.'

Dit alles is voor de SVR reden om het eerder aangekondigde kort geding tegen het kabinet mogelijk alsnog door te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer