Kalverhouders door coronacrisis in zwaar weer

Kalverhouders Bert en Trees Blom uit Didam hebben het zwaar. Door de coronacrisis kunnen ze hun kalveren niet afleveren aan de slachterij. Daardoor zijn de kalveren nu slachtrijp en moeten de dieren eigenlijk weg.

'De kalfsvleesprijzen zijn enorm gezakt. Daarnaast worden er veel minder kalveren geslacht, waardoor er hier geen kalveren weggaan en dat betekent voor ons geen inkomen', schetst Blom de situatie.

Volgens Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij moet de capaciteit van slachterijen op peil blijven. 'We moeten die keten op gang houden met elkaar. De afvoer naar de markt stokt nu en het enige wat we kunnen bedenken, is een opslagregeling om de markt te verlichten.'

Opslagregeling

Met die opslagregeling kan het vlees worden ingevroren om later alsnog op de markt te komen. Een gedeelte van de kalveren van familie Blom hadden al geleverd moeten worden. 'Mochten we de kalveren alsnog kunnen leveren, dan komen we op deze stal 60.000 euro tekort. Over een week of tien is ons volgende koppel klaar, hoe lang gaat dit duren? Dit kunnen wij als familiebedrijf niet dragen zonder steun.'

Een steunpakket is ook de inzet van Thus bij het ministerie van LNV, maar die gesprekken lopen stroef. 'Ja, die gaan echt moeilijk. Wij zijn in verhouding een kleine sector en dat vraagt iets meer van de overheid om daar aandacht voor te houden.'

Specifieke bedrijfssteun

'Wij zijn pro LTO, maar vinden de organisatie soms nog iets te stil. Wij verwachten belangenbehartiging met specifieke bedrijfssteun, dus we zijn blij dat de vakgroep zich daar nu voor inzet', verzekert Blom.

Of hij over een jaar nog kalverhouder is, weet hij niet. 'Dat hangt van zoveel factoren af. Maar ook van ons, hoe ver kunnen we gaan en hoe ver willen we gaan? Wij willen natuurlijk graag door, maar het is erg onzeker momenteel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer