Record+aan+duurzame+energie+bij+RFC%2Dmelkveehouders
Nieuws
© Anjo de Haan

Record aan duurzame energie bij RFC-melkveehouders

Melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) hebben in het eerste kwartaal van 2020 een recordhoeveelheid aan duurzame energie opgewekt. De opwekking is zelfs 132 procent van wat er in de Nederlandse productieketen van RFC wordt verbruikt.

Er zit een flinke groei in het aantal zonnedaken dat bij RFC-leden is aangelegd via GroenLeven. Binnen de dakhuuroplossing met dat bedrijf zijn tweehonderd zonnedaken aangelegd.

Dat is wel flink minder dan aanvankelijk werd ingeschat. Een deel kon echter niet gerealiseerd worden, vooral doordat aansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet mogelijk was of door te hoge kosten voor aanpassing van de dakconstructie.

Samenwerking GroenLeven

In de samenwerking met GroenLeven ligt de nadruk op het bouwen van de daken waarvoor eerder een SDE+-beschikking werd bemachtigd. Voor de reeds opgeleverde projecten zijn de opbrengsten goed of zelfs beter dan verwacht.


Op dit moment kijkt RFC of in 2020 weer een project gestart kan worden in de nieuwe SDE++-subsidieronde later dit jaar. Daarin lijken de kansen voor een goede businesscase beperkt, gezien het sterk gedaalde tarief ten opzichte van eerdere subsidierondes.

Tegelijkertijd lopen er verkenningen met diverse partijen voor innovatieve oplossingen rondom netwerkcongestie, daken die onvoldoende draagkracht hebben, subsidievrij bouwen en zonnewarmte.

Windenergie

Met de kleine windmolens van E.A.Z. Wind is bijna 1,5 miljoen kilowattuur aan energie opgewekt. Dit is gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van ongeveer vijfhonderd huishoudens. Ongeveer de helft van alle molens van E.A.Z. Wind staan bij RFC-melkveehouders.

Sinds de samenwerking tussen RFC en E.A.Z.Wind zijn er 23 nieuwe molens bijgeplaatst en contracten getekend voor nog eens 35 nieuwe molens. Die zullen komend jaar geplaatst worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer