Wind- en zonneparken Eneco verdubbelen in grootte

Hoewel netleveranciers in bepaalde regio's door capaciteitsgebrek veel moeite hebben om de in de land- en tuinbouw opgewekte energie terug te leveren aan het net, handhaaft energiereus Eneco zijn doelstelling om het aantal nieuwe wind- en zonneparken te verdubbelen.

Wind%2D+en+zonneparken+Eneco+verdubbelen+in+grootte
© LTO Ledenvoordeel

Eind 2017 formuleerde het bedrijf de strategie om het wind- en zonaandeel in vier jaar tijd te willen uitbreiden van 1.100 megawatt naar 2.200 megawatt. Die doelstelling blijft overeind, laat Eneco maandag weten bij de bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019. Omdat het bedrijf het aantal megawatt aan eigen opgesteld vermogen aan duurzame productiemiddelen wil verdubbelen, worden er steeds meer nieuwe wind- en zonneparken in productie genomen.

Naast het grote windpark Norther voor de Belgische kust ging het in 2019 bijvoorbeeld om de Nederlandse windparken Nieuwe Waterweg, Slufterdam en Hogezandsepolder. Ook opende Eneco windparken Cordona en Louwind in België en diverse zonneparken.

187 miljoen euro in wind

Eneco investeerde in 2019 343 miljoen euro in duurzame productiemiddelen, een forse stijging ten opzichte van 2018, toen er 248 miljoen euro werd geïnvesteerd. Het grootste deel hiervan is besteed aan de bouw van nieuwe windparken, in totaal 187 miljoen euro.


Hieronder zijn de parken Seamade, Borssele III & IV, Delfzijl, Libeccio en Verda te scharen. Ook is er 23 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de zonneparken. Daarnaast is er fors ingezet op de uitbreiding en het onderhoud van de warmtenetten (69 miljoen euro) en op de productie van warmte (39 miljoen euro), vooral bij de nieuw in gebruik genomen BioWarmte Installatie in Utrecht.

Vol door zon en wind

De mega-investeringen van Eneco steken af tegen de vele problemen die netleveranciers in veel regio's ervaren, onder meer om de in de land- en tuinbouw opgewekte energie terug te leveren aan het net. Zo kondigde netbeheerder Liander onlangs investeringen aan ter waarde van 882 miljoen euro om de capaciteit van de energienet-infrastructuur te verzwaren. Dat gebeurt vooral om duurzame initiatieven op het gebied van energie beter te faciliteren.

Het netbedrijf signaleert dat het stroomnet op steeds meer plekken vol raakt, vooral ook door de toenemende vraag van zonneparken, datacenters en andere snel ontwikkelende energie-intensieve sectoren, zoals de glastuinbouw. Door de beperkte netcapaciteit komt het steeds vaker voor dat ondernemingen die willen investeren in duurzame energie hun plan moeten aanhouden tot de infrastructuur is opgewaardeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer