FrieslandCampina verdubbelt aantal zonnepanelen

Het totaal aantal zonnepanelen dat bij melkveehouders van FrieslandCampina op de staldaken komt te liggen, verdubbelt naar ruim 800.000 stuks. Dat komt door de groei van 310 naar 654 deelnemers.

FrieslandCampina+verdubbelt+aantal+zonnepanelen
© FrieslandCampina

Deze zonnepanelen leveren samen ruim 200 Gigawattuur stroom per jaar. Daarmee kan FrieslandCampina voorzien in 40 procent van de energievoorziening van zijn productielocaties en kantoren. Het Heerenveense bedrijf GroenLeven installeert en exploiteert de zonnepanelen.

Hein Schumacher, CEO Koninklijke FrieslandCampina zegt dat het zuivelconcern de ambitie heeft om het elektriciteitsverbruik in de keten volledig te dekken met groene stroom van het boerenerf.

'We zijn enthousiast over de progressie van het programma en daarom willen we accelereren in 2018 om het aantal verdubbelen. Het past perfect in onze doelstelling om juist onze leden-melkveehouders voor hun inzet op duurzaamheid te belonen.'

Vergoeding per paneel

FrieslandCampina biedt via GroenLeven zijn leden de mogelijkheid om hun dak te verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen. GroenLeven zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering en onderhoud.

De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak. Daarnaast kan de melkveehouder jaarlijks besluiten de installatie met bijbehorende SDE-subsidiegelden over te nemen.

Broeikasgas

Met het Solar-programma wil FrieslandCampina een bijdrage leveren aan de broeikasgas-reductiedoelstellingen van de melkveesector. Daarom betaalt het zijn leden een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot die verwerkt wordt in de vergoeding.

Met het aanbod richt FrieslandCampina zich op melkveebedrijven met daken met een oppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter. In september 2017 werd het eerste dak met zonnepanelen in Oldetrijne geplaatst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer