Betalingsuitstel op milieu- en energieheffingen

Ondernemers en zzp'ers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van betaling. Deze uitstelaanvraag wordt nu verder versoepeld met onder meer uitstel op milieu- en energiebelastingen, zoals de door de sierteelt en voedingstuinbouw verfoeide Opslag Duurzame Energie (ODE).

Betalingsuitstel+op+milieu%2D+en+energieheffingen
© Twan Wiermans

Dit meldt het ministerie van Financiën. Het aanvragen voor alle ondernemers wordt eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen.

Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Daar komt nu bij: energiebelasting en andere milieubelastingen, assurantiebelasting en verhuurderheffing.

Aparte regeling energiebelasting

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen, zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt en voedingstuinbouw.

Tevens gelden de nieuwe regels voor accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, kansspelbelasting en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Voor alle hiervoor genoemde belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid tot in ieder geval 19 juni 2020.

Het digitale uitstelformulier wordt de komende dagen zodanig aangepast dat ook de nieuwe maatregelen hierin komen, laat het ministerie van Financiën weten.

Werkelijke verbruik

Dit betekent dat de energieleverancier voor april, mei en juni 2020 geen energiebelasting, ODE of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik.

De energieleveranciers zullen deze week voorbereidingen treffen, zodat het merendeel dit vanaf volgende week kan uitvoeren. Voor kleine energieleveranciers zal dit wegens de uitvoering lastig zijn.

Ook wordt er een regeling getroffen voor bedrijven die een g-rekening hebben, waarvan in de landbouw, bouwsector en uitzendbranche vaak gebruik wordt gemaakt. Hiermee wil het kabinet voor zoveel mogelijk ondernemers zorgen dat zij het met hun bedrijf kunnen volhouden.

Eenvoudiger aanvragen

Het aanvragen van uitstel van betaling kan nu ook via de website van de Belastingdienst worden aangevraagd met een eenvoudig onlineformulier. Hiervoor logt de ondernemer in met zijn eigen DigiD.

Fiscaal dienstverleners die namens hun klanten uitstel willen aanvragen, kunnen met hun eigen DigiD gebruikmaken van het formulier. De Belastingdienst wil onnodig werk voor de ondernemer voorkomen. De ondernemer hoeft daarom maar één uitstelverzoek in te sturen.


Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de drie daaropvolgende maanden bij komen. Het blijft wel belangrijk dat ondernemers op tijd aangifte doen, benadrukt de Belastingdienst. En dat zij pas uitstel aanvragen nadat zij een (naheffings)aanslag hebben ontvangen.

Langer uitstel

Iedere ondernemer die vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, kreeg automatisch al drie maanden betalingsuitstel. Mogelijk is een betalingsuitstel van drie maanden voor ondernemers nog te kort. Ondernemers kunnen ook voor een langere periode uitstel aanvragen, laat de Belastingdienst weten.

De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Ondernemers met een belastingschuld lager dan 20.000 euro kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen en reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Heeft de ondernemer een schuld hoger dan 20.000 euro, dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een derde deskundige zoals een accountant of brancheorganisatie. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Deblokkeren g-rekening

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren. In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven.

Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de (land)bouw en de uitzendbranche, kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw.

Als deze ondernemers uitstel van betaling hebben aangevraagd, krijgen deze ondernemers zo dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer