Nieuwe+sprinkhanenzwermen+bedreigen+Oost%2DAfrika
Nieuws
© Pixabay

Nieuwe sprinkhanenzwermen bedreigen Oost-Afrika

De komende maanden ontstaan nieuwe zwermen sprinkhanen in het noorden en midden van Kenia, het zuiden van Ethiopië en waarschijnlijk ook in Somalië. Deze zwermen vormen een bedreiging voor de voedselzekerheid van de miljoenen mensen die hier leven. Dat meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.

De FAO noemt de huidige situatie in Oost-Afrika uiterst alarmerend. De organisatie schat in dat het aantal sprinkhanen tijdens het komende regenseizoen twintig keer zo groot kan worden, tenzij er meer controle wordt uitgevoerd.

De zwermen ontstaan en rijpen in het noorden en midden van Kenia, het zuiden van Ethiopië en waarschijnlijk ook in Somalië, Zuid-Soedan en Oeganda. De situatie is volgens de FAO ook zorgwekkend in Iran en Jemen, waar eveneens een nieuwe generatie sprinkhanen opkomt.


De nieuwe zwermen vormen volgens de FAO een 'ongekende bedreiging voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud' van de bevolking in Oost-Afrika, omdat het samenvalt met het begin van de lange regens en het plantseizoen.

Eieren

Hoewel er actie wordt ondernomen in de getroffen landen, zal de vele regenval eind maart ervoor zorgen dat de nieuwe zwermen meestal op hun plaats blijven, volwassen worden en eieren leggen. In mei komen de eieren uit en ontstaan de sprinkhanenpopulaties die eind juni en juli nieuwe zwermen vormen. Deze nieuwe zwermen vallen samen met het begin van de oogst.

Tot nu toe is meer dan 240.000 hectare in tien landen behandeld met chemische pesticiden of biopesticiden en zijn 750 mensen opgeleid om op sprinkhanen te controleren. De extra controles door de uitbraak van het coronavirus Covid-19 hindert de verplaatsing van personeel en de levering van middelen, stelt de FAO.

Monitoring met tablets

De FAO steekt veel energie in de monitoring van de sprinkhanen met behulp van computermodellen. De organisatie gebruikt daarvoor eLocust3, een handheld-tablet en app die gegevens in realtime via satelliet opneemt en verzendt naar nationale sprinkhanencentra en naar de Desert Locust Information Service (DLIS). Deze is gevestigd op het hoofdkantoor van de FAO in Rome.

Sinds 2015 zijn meer dan 450 van deze handheld-apparaten gedistribueerd naar teams in Noord-Afrika, het Nabije Oosten en Zuidwest-Azië, waardoor realtime gegevens vanuit het midden van de woestijn rechtstreeks naar het nationale sprinkhanenkantoor en het FAO-hoofdkantoor kunnen worden overgebracht.

Meer recentelijk heeft FAO een versie van eLocust3 ontwikkeld die kan worden gebruikt op mobiele telefoons en een gps-apparaat om het gebruik en de dekking te verbreden.

Ruim 153 miljoen dollar

FAO heeft onlangs het budget voor de aanpak van de sprinkhanenplaag opgeschaald naar 153,2 miljoen dollar. Tot dusver is 111,1 miljoen dollar toegezegd of ontvangen.

Het geld is afkomstig van onder meer België, Canada, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Saoedi-Arabië, Zweden en Zwitserland. Evenals van diverse nationale en internationale hulporganisaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer