Sprinkhaanbestrijding Afrika heeft nog weinig resultaat

De bestrijding van de enorme sprinkhanenplaag in Afrika en het Midden-Oosten heeft nog weinig resultaat. De situatie is 'complex en extreem alarmerend', meldt wereldvoedselorganisatie FAO.

Sprinkhaanbestrijding+Afrika+heeft+nog+weinig+resultaat
© ANP

Woensdag voorspelde de FAO dat de komende weken steeds grotere aantallen sprinkhanen in het stadium komen dat ze uitvliegen. Juist aan het begin van het oogstseizoen zullen ze dan gigantisch grote gebieden kaalvreten.

De zwaarst getroffen landen zijn Kenia, Ethiopië en Somalië. Daar worden de voedselvoorziening en daarmee mensenlevens op 'een niet eerder voorgekomen schaal' bedreigd.


Tientallen FAO-experts zijn actief in Afrika, het Midden-Oosten en Pakistan. Ze ondersteunen de nationale autoriteiten bij het inventariseren van de sprinkhanenplaag en bij de bestrijding ter plaatse en vanuit de lucht.

Meer geld nodig

Knelpunt in de aanpak van de gigantische zwermen is een tekort aan insecticiden en sproeivliegtuigen om de snelle vermenigvuldiging van de insecten op grote schaal aan te pakken. De FAO komt daarvoor nog tientallen miljoenen euro's tekort.

Een extra bijdrage van Duitsland van 17 miljoen euro werd in dank aanvaard door directeur-generaal Qu Dongyu. Van de 128 miljoen euro die de voedselorganisatie zegt nodig te hebben, was daarmee ongeveer de helft binnen.

Nederlandse bijdrage

D66-Kamerlid Achraf Bouali stelde deze week schriftelijke vragen aan minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking). Hij dringt erop aan dat ook Nederland financieel bijdraagt aan de bestrijding van de sprinkhanenplaag.

Bouali noemt het 'humaner en kostenefficiënter om nu in te grijpen dan te wachten tot een voedselcrisis ontstaat'. Hij wijst op de doelstelling van het kabinet om in 2030 ten minste 32 miljoen mensen uit een situatie van ondervoeding te hebben geholpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer