%27Sprinkhanenkweek+vergelijkbaar+met+veehouderij%27
Interview
© de-kvn.nl

'Sprinkhanenkweek vergelijkbaar met veehouderij'

Veehouders die de stap willen zetten naar een duurzamere en hoogwaardige productie van dierlijke eiwitten, kunnen de overstap maken naar de sprinkhanenteelt. Voormalig melkveehouder Willy Westenenk stippelt het pad uit.

Op dit moment bent u in Noord-Amerika. Wat doet u daar?

'Ik voer oriënterende gesprekken met producenten en verwerkers. Het Canadese Entomo Farms is bijvoorbeeld in acht jaar tijd uitgegroeid tot een wereldspeler.'

We nemen ondernemende veehouders mee in ons verhaal om gezamenlijk een interessante marktpartij te worden.

Willy Westenenk, mede-eigenaar Sprinkhaan BV

In Nederland wilt u de sprinkhanenteelt professionaliseren. Wat is het plan?

'Binnen Sprinkhaan BV brengen we met drie ondernemers vijftien jaar kweekervaring samen. We bieden ondernemers de benodigde inventaris, kennis en begeleiding bij de kweek en een gegarandeerde afname van sprinkhanen. We willen straks nog eens tien extra kwekers aantrekken, om voldoende afzet te hebben voor grote marktpartijen. Daarna willen we een gezamenlijke groeistrategie uitrollen.'

Wat is de behoefte in de markt?

'Duurzaam geproduceerde, hoogwaardige eiwitten in een sterk groeiende voedselmarkt. De eiwitten uit insecten hebben betere voedingswaarden dan plantaardige eiwitten. Wij verwerken sprinkhanen tot hoogwaardig eiwitpoeder en dat gebruikt de voedingsmiddelenindustrie voor allerlei producten.'

Wat is het voordeel van sprinkhanen?

'Het mooie van het kweken van sprinkhanen is dat het veel efficiënter is dan het houden van koeien, varkens of pluimvee. Daarnaast gaat productie snel: een volledige cyclus voltrekt zich in dagen. Het voer is goedkoop, volop verkrijgbaar en wordt waanzinnig efficiënt omgezet in groei. Uitstoot van broeikasgassen is er niet en de ruimte die nodig is voor de kweek is beperkt.

'Verder vind ik de kweek vergelijkbaar met het houden van vee. Goed management, de juiste voeding en goede verzorging zorgt voor de beste resultaten en werkplezier.'

• Lees ook: Nederland Europees kampioen insectenimport

Wat is nu het grootste obstakel?

'We hebben de kweek onder de knie, maar kunnen niet snel genoeg groeien om een interessante partij te zijn voor de voedingsindustrie. Direct na de zomervakantie houden we voorlichtingsavonden om ondernemende veehouders mee te nemen in ons verhaal. We bieden een gegarandeerde afzet tegen een marktconforme prijs en vragen een vergoeding voor onze diensten.'

Aan welke voorwaarden moet een deelnemend bedrijf voldoen?

'We gaan uit van een minimale ruimte van 140 vierkante meter en 1 hectare land dat beschikbaar is voor de kwekerij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer