Mogelijk+toch+steun+voor+Aviko
Nieuws
© Dirk Hol

Mogelijk toch steun voor Aviko

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) gaat onderzoeken of aardappelverwerker Aviko toch onder de NOW-regeling kan vallen.

Die toezegging deed de bewindsman tijdens een Kamerdebat dinsdag 14 april over de loonkostensubsidie voor bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis. Omdat Aviko een werkmaatschappij is van het voedselconcern Cosun valt het nu nog buiten de noodmaatregel.

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), waarbij de overheid 90 procent van de loonkosten op zich neemt, is bedoeld voor moederbedrijven en niet voor werkmaatschappijen.


Aviko ligt stil door de vraaguitval in de horeca. Voor de medewerkers is er binnen Cosun geen ander werk beschikbaar. Het bedrijf stuurde daarover een brandbrief naar minister Koolmees. SGP-Kamerlid Chris Stoffer bracht de problemen bij de aardappelverwerker ter sprake tijdens het debat met de minister.

Toegankelijker maken

Veel andere bedrijven grijpen net als Aviko naast de NOW-regeling. De Stichting van de Arbeid, waar LTO Nederland ook deel van uitmaakt, doet daarom ook een dringend beroep op Koolmees om de tijdelijke loonsubsidie toegankelijker te maken.

Na een oproep door LTO Nederland erkende het kabinet eerder al dat de regeling tekortschiet voor ondernemers uit de land- en tuinbouw. Deze bedrijven zijn zeer afhankelijk van het seizoen en werken veel met tijdelijke en oproepcontracten en uitzendovereenkomsten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer