Vleeskuikenmarkt+is+volledig+gekanteld
Achtergrond
© Koos van der Spek

Vleeskuikenmarkt is volledig gekanteld

Het wegvallen van de vleesafzet richting horeca heeft veel invloed op de vleeskuikenmarkt. De vrijemarktprijzen zijn gekelderd. Slachterijen zien het liefst dat de stallen van vleeskuikenhouders langer leegstaan en dat ze tijdelijk minder kuikens opzetten. Dit heeft ook gevolgen voor andere ketenschakels.

Door de coronacrisis zijn restaurants in Nederland sinds maandag 16 maart dicht. Ook in omliggende landen ligt de horeca stil.

De coronacrisis drukt een zware stempel op de vleeskuikenmarkt. Half maart, toen consumenten met de eerste coronamaatregelen te maken kregen, hadden pluimveeslachterijen het nog erg druk. Consumenten sloegen aan het hamsteren en dat zorgde voor een extra grote vraag naar kip vanuit de retail.

Stemming is omgeslagen

Het beeld is nu volledig gekanteld. Slachterijen hebben veel problemen met het verkopen van het geproduceerde pluimveevlees en de stemming op de vleeskuikenmarkt is omgeslagen.

Dit laatste is goed terug te zien aan de vrijemarktprijzen. Die begonnen drie weken geleden aan een glijvlucht omlaag.

Stabilisatie

Deze week is er sprake van enige stabilisatie. De Barneveld-notering voor vleeskuikens vrij boven de 2 kilo blijft staan op 0,75 euro per kilo. De Barneveld-notering voor vleeskuikens vrij lichter dan 2 kilo gaat iets omhoog: van 0,70 euro naar 0,75 euro. De notering van Esbro is 1,5 cent lager en komt op 0,82 euro. De notering van Deinze blijft gelijk op 0,78 euro.

De val van de vrijemarktprijzen werkt ook door in de contractprijzen. De ABC-notering stond twee weken geleden nog op 0,86 euro. Deze week zakt ABC 2 cent en komt uit op 0,82 euro. De Vernieuwde Basis Contract Notering verlaagt met 1,5 cent en komt op 0,74 euro.

Overschot

Vooral door het wegvallen van horeca en foodservice is er een overschot aan pluimveevlees. Supermarkten verkopen wel volop kip. Daardoor is er veel vraag naar kip die binnen een marktconcept wordt geproduceerd. De afgelopen weken was er in supermarkten zelfs reguliere kip te vinden bij gebrek aan vlees uit de conceptstromen.

Toch zitten vooral de producenten van reguliere kip in de hoek waar de klappen vallen.

Grillkippen

Een specifiek aspect van het ontbreken van afzet richting horeca en foodservice is dat de vraag naar grillkippen geheel is opgedroogd. Slachterijen hebben hierdoor geen afzet meer voor de uitladers. Dit zijn kippen van minder dan 2 kilo die vleeskuikenhouders vroegtijdig afleveren om een te hoge stalbezetting te voorkomen.

Diverse landen importeren veel minder kip uit Nederland dan anders. Doordat er meer aanbod is dan vraag, neemt de concurrentiedruk op de markt toe. Onder meer Poolse kipproducenten lopen Nederlandse slachterijen op de exportmarkt voor de voeten door vlees voor lage prijzen te verkopen.

Product invriezen

Een gevolg is dat Nederlandse slachterijen ervoor kiezen een deel van de productie in te vriezen. Verder zinspelen ze op mogelijkheden om de aanvoer van vleeskuikens tijdelijk te verminderen. Door langere leegstand en door bijvoorbeeld 10 procent minder kuikens in de stal te plaatsen, wordt de noodzaak om uit te laden voorkomen.

De druk op de vleeskuikenbedrijven om minder op te zetten, heeft ook gevolgen voor andere bedrijven in de productieketen. Onder meer voor vermeerderaars en broederijen. Zij zien de druk op de broedeimarkt toenemen. Doordat broederijen minder eieren opzetten, staat er spanning op de afzet van broedeieren.

Eierverwerkende industrie

Het is niet uit te sluiten dat een deel van de broedeierenproductie richting de eierverwerkende industrie gaat. Dat betekent voor die eieren een opbrengstprijs die ver onder de kostprijs ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer