Werkgevers kunnen goede sier maken met planten

'Bloemen voor de sier' is het eerste crisisinitiatief dat partijverkoop aan werkgevers voor de getroffen sierteelt mogelijk moet maken. De afname is bij voorkeur minimaal 25 tot 50 bossen tegelijk.

Werkgevers+kunnen+goede+sier+maken+met+planten
© Huisman Media

'Geefacties, zoals je die de afgelopen weken veel ziet, bedienen een andere doelgroep', zegt woordvoerder Marieke Louwes-de Weerd Hoofd Marketing & Communicatie van DLV Advies.

Het initiatief van kweker De Vreede Holland en DLV Advies, in samenwerking met Nederlandse bloementelers, speelt in op werkgevers die iets extra's voor hun medewerkers willen doen in deze tijd van thuiswerken. Maar wel voor een marktconforme prijs.

Twee groepen

De sierteeltsector voelde als een van de eerste de gevolgen van de coronacrisis. 70 procent van de bloemen moest de afgelopen weken rechtstreeks de afvalcontainer in. Ook de plantenafzet is zwaar getroffen.

Met dit initiatief hopen we de schade van de coronacrisis enigszins te beperken

Ricardo Kraak, algemeen directeur kwekerij De Vreede Holland

'Een ander gevolg van de crisis is dat veel medewerkers vanuit huis werken of te maken hebben met extra maatregelen op de werkvloer', zegt Louwes-de Weerd. 'Bloemen voor de sier brengt deze twee groepen samen.'

Eerlijke prijs

Werkgevers kunnen voor een relatief klein bedrag hun medewerkers bedanken voor de flexibiliteit en inzet én de sierteeltsector steunen. De richtprijs is 15 euro voor een boeket bloemen of een plant. 'Dat is is fors goedkoper dan reguliere bezorging, maar de teler krijgt een eerlijke prijs', stelt Louwes-de Weerd.

De DLV-woordvoerder noemt het slim als werkgevers juist nu hun waardering laten blijken. 'Volle kantoren zijn ingeruild voor thuiswerkplekken en sommige mensen zijn opeens fulltime vader of moeder, meester of juf en medewerker tegelijk.

Productielocaties

Het initiatief kan echter evengoed werken voor medewerkers op productielocaties, aldus de zegsvrouw. 'Zij gaan iedere dag toch de deur uit om ons land draaiende te houden. Een mooi moment voor een fleurig bedankje.'

De boeketten en planten worden indien gewenst op ieder thuiswerkadres geleverd vanuit de telers die meedoen. Dat zijn onder meer Kwekerij Van Winden in het Drentse Erica (potplanten), Nico Kiep in het Gelderse Nieuwaal (chrysanten) en De Vreede Holland in het Zuid-Hollandse Bleiswijk (orchideeën).

Moederdag

De Vreede Holland verzorgt ook de logistiek voor de producten van Bloemen voor de sier. 'Het proces van orchideeën kweken kost in totaal 66 weken. Wat we nu opzetten is bedoeld voor Moederdag volgend jaar. Het is dus geen proces dat tijdelijk stilgelegd kan worden', zegt algemeen directeur Ricardo Kraak.

'Met dit initiatief hopen we de schade van de coronacrisis enigszins te beperken en in een moeilijke periode een positief tintje te kunnen brengen voor alle werkende mensen', vervolgt Kraak. 'De ondernemers helpen ons door mee te doen en wij hen door bij hun personeel een lach op het gezicht te brengen.'

Louwes-de Weerd: 'Op deze manier wordt verspilling van het mooie product tegen gegaan, kunnen de siertelers hun product afzetten en wordt thuiswerkers een hart onder de riem gestoken. Een Win-win-winsituatie dus. De eerste resultaten zijn bemoedigend.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer