LTO: 'Noodregeling moet aansluiten bij seizoenspiek'

LTO Nederland pleit bij het kabinet voor een loonkostenregeling die rekening houdt met de seizoenspiek in de land- en tuinbouw. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) sluit nu nog onvoldoende aan bij de problemen die boomkwekers en sier- en groentetelers ondervinden door de coronacrisis.

LTO%3A+%27Noodregeling+moet+aansluiten+bij+seizoenspiek%27
© Dirk Hol

De NOW-regeling die het kabinet heeft ingesteld, hield in eerste instantie geen rekening met de seizoenspiek in de agrarische sector.


In de Kamerbrief waarmee het kabinet deze week de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven aankondigt, wordt erkend dat de NOW-regeling 'zich niet verhoudt tot bijvoorbeeld seizoensarbeid die kenmerkend is voor de sierteelt'.

Snelle oplossing

LTO Nederland is blij dat het hiaat in de regeling wordt erkend. LTO-voorzitter Marc Calon roept het kabinet dan ook op snel met een oplossing te komen. 'De erkenning is er, nu de oplossing nog. Achter de schermen zijn we daarom in direct contact met de verantwoordelijke ministeries.'

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft een onlinetool ontwikkeld, waarmee werkgevers kunnen nagaan of de NOW-regeling voor hen van toepassing is. Als een aanvraag kansrijk en noodzakelijk is, dan is het niet verstandig hiermee te wachten.

Het kabinet werkt ook aan een nationale maatregel om boeren in juli al te laten beschikken over inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Nederland wil dit al vanaf 1 juli kunnen betalen of zo spoedig mogelijk nadat de aanvragen voor de directe inkomenssteun binnen zijn, met een voorschot van 80 procent.

Groen licht

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor het uitbetalen van hogere voorschotten, maar houdt daarbij wel vast aan 16 oktober als vroegste uitbetalingsdatum.

Het kabinet vindt die aanpassingen een stap in de goede richting, maar acht de uitbetalingsdatum ontoereikend om Nederlandse boeren en tuinders te helpen bij het tijdig overbruggen van hun liquiditeitsproblemen. De vrees bestaat dat boerenbedrijven daar al snel mee te maken krijgen. Veel EU-lidstaten delen de Nederlandse wensen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer