Akkerbouwers op Texel komen mest tekort

Akkerbouwers op Texel kunnen moeilijk aan drijfmest komen nu de boot minder frequent vaart vanwege de coronacrisis. Boeren strooien daarom extra kunstmest uit. 'Drijfmest uitrijden is beter voor het land. Maar we kunnen niet meer afwachten. De grond droogt snel uit', stelt akkerbouwer Klaas Lap uit Den Hoorn.

Akkerbouwers+op+Texel+komen+mest+tekort
© Klaas Lap

Daar waar agrarisch transportbedrijf Van Zuilen normaal gesproken in deze periode met vijf auto's heen en weer rijdt om de eilander bouwboeren van mest te voorzien, is dat nu niet meer mogelijk. De veerbootdienst Teso die afvaarten verzorgt van Den Helder naar Texel, doet dat nu nog maar een keer in de twee uur, omdat er minder toeristen naar het eiland gaan. Voorheen voer de veerdienst een keer per uur.

Volgens eigenaar Arie van Zuilen van transportbedrijf Van Zuilen in Oudeschild zijn de gevolgen 'behoorlijk'. Het bedrijf transporteert jaarlijks zo'n 35.000 ton varkensmest naar ongeveer dertig eilander akkerbouwers. 'We zitten midden in het mestuitrijdseizoen. Boeren komen mest tekort, geven ze aan. De opslagen van ons en van de akkerbouwers zijn inmiddels leeg.'

Huur tanker

Van Zuilen overlegt met een rederij over de huur van een tanker voor het verschepen van mest. 'We gaan dinsdag varkensmest uit Noord-Brabant laden in het Noord-Limburgse Wanssum dat aan de Maas ligt. We willen de mest volgende week vrijdag lossen op Texel. Er is plaats voor zo'n 4.500 kuub. We hopen de boot vol te krijgen.'

Aan dit vervoer hangt wel een prijskaartje, stelt de transporteur. 'Een schip huren kost algauw 10.000 euro. Dat reken ik door aan de akkerbouwers.'

• Bekijk wat er nog meer verscheen over de coronacrisis


Lap hoopt eind volgende week weer mest te kunnen ontvangen. Hij heeft 1.000 kuub drijfmest uitgereden, terwijl hij op 1.400 kuub had gehoopt. 'We hadden altijd een superbootverbinding en geen probleem met de aan- en afvoer van de producten. Dat we nu geen mest kunnen ontvangen, maakt het allemaal wel wat onhandiger.'

Texel kent een grondgebonden melkveehouderij. Er zijn wel enkele boerboermesttransporten, maar verreweg de meeste melkveehouders kunnen hun mest op hun eigen bedrijf kwijt.

FrieslandCampina past planning aan

Het ophalen van melk komt niet in gevaar nu er minder boten varen, laat een woordvoerder van FrieslandCampina weten. De melk van de Texelse melkveehouderijen gaat naar de kaasfabriek in Lutjewinkel. 'We merken het zeker dat er minder afvaarten plaatsvinden. We passen onze planning erop aan.'

LTO Noord-afdelingsvoorzitter Arnold Langeveld heeft begrip voor de beweegreden van Teso om minder van en naar het eiland te varen. 'Ik vind het wel jammer dat hierover geen overleg met ons is geweest. Minder afvaarten werkt kostprijsverhogend voor boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer