Regels+gebruik+oppervlaktewater+voor+aardappelteelt
Nieuws
© Joost de la Court

Regels gebruik oppervlaktewater voor aardappelteelt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) brengt de regels voor het gebruik van oppervlaktewater in de aardappelteelt nog eens onder de aandacht.

Het is mooi voorjaarsweer en akkerbouwers gaan aan de slag om te zaaien en te poten. Aardappeltelers moeten zichzelf dan de vraag stellen: mag ik mijn perceel beregenen met oppervlaktewater, voorafgaand aan de grondbewerking voor aardappelen? De NVWA wijst op de regels voor het gebruik van oppervlaktewater. Het gebruik van bronwater is niet aan fytosanitaire regels gebonden en is toegestaan.

Beregeningsverbod pootgoed

Sinds 2005 geldt voor de teelt van pootaardappelen in heel Nederland een wettelijk verbod op het gebruik van oppervlaktewater 'op enigerlei wijze voor of bij' de teelt van pootgoed. Het verbod geldt voor NAK-pootgoed, ATR-pootgoed en TBM-pootgoed. Het gebruik van oppervlaktewater voor gewasbespuitingen en het beregenen van pootaardappelgewassen is dus niet toegestaan.

Maar het verbod gaat verder dan deze toepassingen, want het volgende is ook verboden: beregening voorafgaande aan het poten, bijvoorbeeld om kluiten fijn te kunnen maken. Besmetting kan optreden via onkruiden, bijvoorbeeld nachtschadeachtigen, of doordat de bruinrotbacterie enige tijd in de grond kan overleven. Het gebruik van oppervlaktewater voorafgaand aan de teelt van pootaardappelen is daarom ook verboden.


Beregening wordt toegepast om een perceel rooibaar te maken. Besmetting kan optreden via wateropname van de aardappelen in de rug. Het gebruik van oppervlaktewater voorafgaand aan het rooien van pootaardappelen is daarom ook verboden.

Consumptie- en zetmeelaardappelen

Het beregeningsverbod zoals dit voor pootaardappelen in heel Nederland van toepassing is, dus ook voorafgaand aan poten en rooien, geldt ook voor consumptie- en zetmeelaardappelen, maar uitsluitend in de beregeningsverbodsgebieden. Buiten deze gebieden gelden geen beperkingen op het gebruik van oppervlaktewater.

Op de website van de NVWA is te controleren of een perceel in een beregeningsverbodsgebied ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer