LTO overweegt stappen over beregeningsverbod Drentsche Aa

LTO Noord onderzoekt of het zin heeft juridische stappen te ondernemen tegen het beregeningsverbod in het Drentsche Aa-gebied.

LTO+overweegt+stappen+over+beregeningsverbod+Drentsche+Aa
© DIRK HOL

Waterschap Hunze en Aa's wil komend jaar alle beregening in het gebied opschorten zodra het grondwater een bepaald minimum peil heeft bereikt. Dat betekent dat ook de hoogsalderende gewassen als aardappelen en bloembollen dan geen sproeitwater meer mogen ontvangen. Die werden tot nu toe ontzien.

Deze zomer leidde het plotselinge einde aan het gedoogbeleid tot veel onrust in het gebied. Alleen 's nachts beregenen werd nog toegestaan. Nu dreigt een totaalverbod. LTO Noord heeft vorige week overleg gevoerd over de kwestie met het dagelijks bestuur van het waterschap. Hunze en Aa's zegt te handelen conform het keurbesluit.

Gewoonterecht

Volgens regiobestuurder Brenda Timmermans van LTO Noord klopt dat, maar is er ook nog zoiets als gewoonterecht en precendentwerking. 'We zoeken nu uit of dat kans maakt om voor de rechter stand te houden.' Door de twee opeenvolgende droge zomers was het grondwaterpeil in het Drentsche Aa-gebied de afgelopen zomer fors gedaald.

'Dat zie je ook wel als je de statistieken erbij haalt. Omdat er geen aanvoer van water mogelijk is in het gebied, ontstaat daarmee een lastige situatie', geeft Timmermans aan. Toch vindt LTO Noord dat boeren recht hebben op zo veel mogelijk zekerheid in hun bedrijfsvoering. 'De mogelijkheid tot beregenen is jarenlang toegestaan. Dat kun je niet zomaar afpakken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer