Nieuwe injectie voor water bufferen in Noord-Brabant

ZLTO dient een aanvraag in bij provincie Noord-Brabant voor het project 'Wel goed water BLIJVEN geven' dat boeren ondersteunt bij waterbesparende maatregelen. Voor de komende twee jaar vraagt ZLTO ruim 600.000 euro voor zo'n honderd boeren. Zij leggen zelf 1,5 à 2 miljoen euro bij.

Nieuwe+injectie+voor+water+bufferen+in+Noord%2DBrabant
© ZLTO

Voldoende water om hoogwaardige gewassen te kunnen telen, is niet vanzelfsprekend in Noord-Brabant en zeker niet op de hoge zandgronden. Boeren merken dit als eersten. Op dit moment zijn de landerijen drijfnat, terwijl in de zomer de gewassen dreigen te verdrogen.

Zaak dus om nu het overvloedige water vast te houden in het grondwater, zodat er voldoende voorraad is om in het voorjaar te kunnen beregenen. Daarom doen Brabantse boeren al veel om op hun gronden water beter vast te houden en slimmer te gebruiken. Het gaat vooral om het vasthouden van water in sloten, het opvangen van dakwater, het aanpassen van de bodem en aanleggen van slimme irrigatie.

Bedrijfswaterplan

Twee derde van de boeren die beregenen, heeft een bedrijfswaterplan. Door deze plannen is bekend hoeveel en welke soort maatregelen zij sinds 2014 hebben genomen. ZLTO-waterexperts schatten in dat deze maatregelen samen goed zijn voor een jaarlijks behoud van 1.250.000 kubieke meter water.

Met dit project leveren boeren een significante bijdrage aan de gezamenlijke uitdaging van de beschikbaarheid van grondwater

Adrie Bossers, ZLTO-bestuurder en portefeuillehouder Water

Het nieuwe project voor waterbesparende maatregelen is de opvolger van het project 'Wel goed water geven' dat de afgelopen drie jaar is uitgevoerd. Nu moet er budget komen voor ondernemers die actief willen werken aan subirrigatie (ondergronds beregenen), waterconservering en verbetering van het watervasthoudend vermogen van gronden.


Wachtlijst

In Midden- en Oost-Brabant is er zelfs al een wachtlijst van agrarische ondernemers die willen investeren in deze maatregelen. Het project 'Wel goed water BLIJVEN geven' zorgt ervoor dat ook deze agrariërs waterbesparende maatregelen zullen realiseren. De focus ligt voornamelijk op de aanleg van stuwen, slootbodemverhogingen en slimme manieren van irrigatie.

Volgens Adrie Bossers, ZLTO-bestuurder en portefeuillehouder Water, moet de inzet van boeren en tuinders om het water op eigen grond vast te houden, beloond worden met een minder streng beregeningsbeleid.

Beregeningsverbod

Op 1 april besluiten de Brabantse waterschappen of er in april en mei een beregeningsverbod van grondwater op grasland geldt. ZLTO roept de waterschappen op om af te zien van deze constructie.

Bossers: 'Boeren en tuinders steken veel geld en energie in het vasthouden van water. Dat heeft veel invloed op het aanvullen van de grondwaterstand waardoor beregenen in de drogere perioden minder snel aan de orde is. Maar mocht beregening toch nodig zijn om de gewassen te redden, dan vinden wij dat de waterschappen dat moeten toestaan als waardering voor de inzet van agrariërs.'

Waardering

ZLTO vraagt provincie Noord-Brabant en de terreinbeherende organisaties om haar daarin te steunen. 'Met dit project leveren boeren een significante bijdrage aan de gezamenlijke uitdaging van de beschikbaarheid van grondwater', stelt Bossers. 'Dat verdient waardering door overheden en natuurorganisaties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer