Onttrekkingsverbod Vallei en Veluwe ingetrokken

Waterschap Vallei en Veluwe hebben het verbod ingetrokken om water uit kanalen, beken en sloten te onttrekken.

Onttrekkingsverbod+Vallei+en+Veluwe+ingetrokken
© Koos van der Spek

Vooral in de grotere watergangen, onder meer in de Gelderse Vallei, is volgens het waterschap herstel te zien. De afvoer van water komt weer op gang. Door de neerslag van september en oktober is het herstel drie maanden eerder ingezet dan in 2018. Bovendien is er in deze periode van het jaar minder vraag naar oppervlaktewater en neemt verdamping af.

Door de gevallen neerslag is er in de bovenste bodemlagen voldoende vocht. Het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe kent verschillen in de beschikbaarheid van water. De grondwaterstanden in de hoge delen, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, zijn nog erg laag. Er is een natte winter nodig voor herstel. De grondwaterstanden in de laag gelegen gebieden stegen de afgelopen weken tot normale hoogte. Het diepe grondwater is voorzichtig aan herstel begonnen.

Maatwerk

Het waterschap vult grondwater aan door in het peilbeheer per gebied maatwerk te leveren. Door hogere waterpeilen dan in een gemiddelde wintersituatie aan te houden, infiltreert het oppervlaktewater maximaal naar het grondwater. Het waterschap zegt daarbij goed te letten op dat daarbij geen overlast optreedt bij grondgebruikers die de laatste gewassen (maïs en gras) nog van het land moeten halen.

Vanwege meer dan gewone droogte gold het onttrekkingsverbod sinds 5 juni voor inwoners en vergunninghouders in het gehele werkgebied. Uitzondering vormden de plekken waar oppervlaktewater vanuit de IJssel, Nederrijn of randmeren het werkgebied kan worden ingelaten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer