Grondwaterstanden weer op peil in Noord-Brabant

De grondwaterstanden in Noord-Brabant zijn op de meeste plekken hoger dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. De combinatie van veel neerslag en de inzet van waterschappen en boeren om zoveel mogelijk water vast te houden, lijkt de jaarlijkse dreiging van een beregeningsverbod op grasland nu al de kop in te drukken.

Grondwaterstanden+weer+op+peil+in+Noord%2DBrabant
© Koen van Wijk

Waterschap Aa en Maas meldt dat er in februari al 110 tot 155 millimeter neerslag is gevallen in het beheergebied, waarvan 55 millimeter in de afgelopen week. Gemiddeld valt er in de hele maand februari in het oosten van Noord-Brabant 45 millimeter. De totaalsom van februari laat zien dat in het beheergebied tot drie keer zoveel is gevallen als gemiddeld.

Ook op de kaartjes van waterschappen De Dommel en Brabantse Delta zijn de meeste peilbuizen groen- en blauwgekleurd. Voor boeren met volle mestputten zijn de zompige akkers en weilanden minder goed nieuws, maar toch is Johan Elshof, specialist water bij ZLTO, blij met de vele regen en de volle sloten.

Water inzijgen

'Natuurlijk is er veel regen gevallen en hebben de waterschappen het water in de grote watergangen zoveel mogelijk opgestuwd, maar boeren hebben ook een aandeel in de hoge grondwaterstanden. Ze hebben deze winter veel water vastgehouden om water te laten inzijgen in de ondergrond', zegt Elshof.

'Ook hebben ze geaccepteerd dat het waterpeil in de sloten een stuk hoger stond dan het streefpeilbesluit aangeeft. Ze hebben het risico op natschade genomen ten behoeve van voldoende water in het komende groeiseizoen. Dat boeren dat gedaan hebben, moet gewaardeerd worden.'

Beregeningsverbod

Vorig jaar viel er pas in de laatste weken van maart voldoende neerslag om de grondwaterpeilen op tijd aan te vullen. Maar voor het deelgebied Boven-Dommel, ten zuiden van Eindhoven, was dat niet genoeg en mochten boeren hun graslanden niet beregenen.

Elshof vindt dat dat de discussie over het huidige beregeningsbeleid in Noord-Brabant, waarbij boeren vooral afhankelijk zijn van de weergoden voor groen beregeningslicht, opnieuw gevoerd moet worden.

Vertrouwen

'Je ziet duidelijk dat de weersomstandigheden veel invloed hebben. Moeten boeren elk jaar met angst en beven afwachten of ze weer mogen beregenen in het voorjaar of durven we als gezamenlijke partners te zeggen dat een dreiging van een verbod niet nodig is omdat we vertrouwen hebben in de boeren? Daar moeten we het over hebben.'

ZLTO brengt dit standpunt in tijdens het breed bestuurlijk grondwateroverleg op 31 maart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer