Uienzaad+moet+aansluiten+op+vochtige+grond
Nieuws
© Koos van der Spek

Uienzaad moet aansluiten op vochtige grond

Zaadfirma De Groot en Slot adviseert uientelers om op pasgezaaide percelen goed te controleren of het uienzaad kiemt en of er voldoende aansluiting is met vocht in de ondergrond.

De zaadfirma constateert in een nieuwsbericht op de eigen website dat het zeker op zwaardere gronden het lastig is om het uienzaad goed in de bodem te krijgen. Het advies van De Groot en Slot is om ervoor te zorgen dat er voldoende aansluiting is van het zaad met vochtige ondergrond. Dat is nu belangrijker dan de zaaidiepte omdat het kiemproces nu toch vlot verloopt dankzij de oplopende bodemtemperaturen.

Volgens De Groot en Slot is in Nederland inmiddels ongeveer 70 procent van het uienareaal ingezaaid. Vooral in Friesland, Groningen en het oostelijk zandgebied is het zaaien bijna klaar. Flevoland en het zuidwesten hebben vooral vanwege de lastige zaaiomstandigheden nog een achterstand.

Meer zaad gebruiken

Voor uientelers die nog moeten zaaien wijst De Groot en Slot op de noodzaak van het aanleggen van een goed zaaibed. Als het mogelijk is zouden de telers 10 tot 15 millimeter moeten beregenen om voldoende vocht in het zaaibed te krijgen. Als de zaaiomstandigheden dan nog niet optimaal zijn, luidt het advies om 5 procent meer zaaizaad te gebruiken.

Voor een gelijkmatige opkomst is het verder van belang dat de uientelers ook na inzaai blijven beregenen. De Groot en Slot waarschuwt dat dit ook geldt voor geprimed zaad. Dit voorbehandelde zaad ontwikkelt zich wel snel, maar heeft ook weldegelijk voldoende vocht nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer