Voorraad+uien+ligt+op+langjarig+gemiddelde
Nieuws
© Han Reindsen

Voorraad uien ligt op langjarig gemiddelde

De voorraad uien ligt dit seizoen ongeveer op het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de tweede voorraadinventarisatie door de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

VTA heeft in de eerste week van februari de tweede voorraadinventarisatie van het seizoen 2019-2020 voor uien onder leden uitgevoerd. De belangrijkste conclusie bij deze tussenstand is dat de referentiegroep ongeveer de helft van de oogst heeft afgeleverd. Dit is redelijk in overeenstemming met het langjarig gemiddelde. Met een opbrengst die eveneens ongeveer rond het langjarig gemiddelde ligt, komt de voorraad ook ongeveer op een gemiddeld niveau.


Het volume dat door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie is afgeleverd, ligt ongeveer op eenzelfde niveau als het langjarig gemiddelde. Er is circa 50 procent afgeleverd. Dit ligt in lijn met het beeld van een goedlopende afzet. Van de rode uien is 42 procent geleverd, terwijl van de gele uien ruim 46 procent is geleverd. Van de plantuien is 90 procent geleverd.

Absolute tonnen

In absolute tonnen ligt de voorraad bij de VTA-leden ongeveer op het niveau van het langjarig gemiddelde. Daarbij is een correctie gemaakt voor het vorige seizoen, dat het gemiddelde wel heel erg omlaag zou trekken vanwege de recorddroogte.

Van de voorraad was op 1 februari 22 procent verkocht. Dit is relatief wat lager dan in de normale voorgaande seizoenen. Normaal is 25 tot 28 procent verkocht. Ook hier is een verschil tussen rode en gele uien. Van de voorraad rode uien is 34 procent verkocht, terwijl van gele uien 19 procent is verkocht.

Voorraad uien februari 2020
Voorraad uien februari 2020 © VTA

De totale vrije voorraad komt daarmee iets hoger uit dan het langjarig gemiddelde van de voorraadinventarisaties in deze periode. Dit ligt voor rode uien wat lager dan voor gele uien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer