CZAV experimenteert met bankerfields in zaaiuien

In samenwerking met Guido Sterk van IPM Impact en Corteva heeft CZAV proeven aangelegd in zaaiuien met bankerfields.

CZAV+experimenteert+met+bankerfields+in+zaaiuien
© Han Reindsen

Bankerfields zijn bloemenranden die zich in plaats van aan de rand van het veld op de paden van de spuitsporen in het veld bevinden. De bankerplants trekken natuurlijke vijanden aan die onder andere trips in uien beheersen.

Doordat de bankerplants door het veld liggen, kunnen de natuurlijke vijanden zich verplaatsen in het gewas, in tegenstelling tot de akkerranden waarbij de natuurlijke vijanden zich voornamelijk aan de rand van het gewas verplaatsen. Vooral de gaasvlieg en zweefvlieg worden regelmatig in deze bankerfields waargenomen.

In 2019 is het eerste jaar van het onderzoek afgerond. Hieruit is gebleken dat de natuurlijke vijanden wel werden aangetrokken, maar nog niet voldoende verplaatsen in het gewas. Een mogelijke oplossing hiervoor is het maaien van de bankerfields op het moment dat er voldoende natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Wat het beste tijdstip is om te maaien, wordt de komende jaren onderzocht.

Phacelia zaaien

Het advies is om phacelia te zaaien (10 à 11 kilo per hectare) op de paden van de spuitsporen. Het beste tijdstip is twee weken voordat de uien worden uitgezaaid. Lukt dit niet? Zaai dan tegelijkertijd met de uien. Op deze manier hebben de bankerplants al voldoende natuurlijke vijanden aangetrokken, voordat de tripspopulatie groeit. Voor plantuien zijn bankerfields met phacelia dus niet geschikt, omdat de plantuien te snel groot zijn, waardoor er onvoldoende natuurlijke vijanden aanwezig zullen zijn.

Gebruik tijdens de teelt niet standaard pyrethroïden, adviseert CZAV. Deze middelen zijn breedwerkend, waardoor u ook de natuurlijke vijanden bestrijdt. De bankerfields werken preventief op trips. 'Als er toch trips in het gewas worden waargenomen, grijp dan direct in met systemische middelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer