Britse melkveebedrijven in zwaar weer

Het voortbestaan van veel Britse melkveebedrijven hangt af van ondersteuningsmaatregelen van de regering. Dat stelt de National Farmers Union (NFU). Door de coronacrisis is de Britse zuivelsector in zwaar weer terechtgekomen.

Britse+melkveebedrijven+in+zwaar+weer
© Tesco

Ook de Royal Association of British Dairy Farmers heeft de Britse regering om steunmaatregelen gevraagd. Volgens deze belangenorganisatie voor melkveehouders wordt op ongeveer driehonderd melkveebedrijven de melk afgevoerd. De bestellingen in de foodservice-sector zijn naar schatting met ongeveer 70 tot 80 procent gedaald.

Dat staat gelijk aan ongeveer 1 miljoen liter melk die elke dag wordt geproduceerd en die nergens heen kan. Niet alleen de weggevallen vraag naar zuivel vanuit de foodservice is een probleem. Er zijn ook zuivelfabrieken die vast lopen door personeelstekorten en restricties op de werkplaats vanwege het coronavirus.

Situatie onhoudbaar

Volgens NFU-voorzitter Minette Batters wordt de situatie onhoudbaar. Ze vreest dat als gevolg van productie- en logistieke problemen Britse huishoudens ook zonder melk kunnen komen te zitten. De NFU denkt dat minstens tweeduizend Britse melkveehouders onder zware financiële druk staan.

'Dat aantal groeit met de dag als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Als deze ontwikkeling doorgaat, zullen er weinig bedrijven zijn die hierdoor niet worden geraakt. We moeten snel handelen om de gevolgen van deze zich ontvouwende crisis voor de melkveehouderij te verzachten', stelt Batters.

Hamstergedrag

In Groot-Brittannië gaat ongeveer 85 procent van de zuivel naar de retail en 15 procent naar de foodservice. In de eerste weken van maart steeg de vraag van zuivel juist door hamstergedrag van consumenten.

Dat ving voor een groot gedeelte de weggevallen vraag vanuit de foodservice op. Al zorgde de extreme vraag ook voor verschuivingen in het assortiment. Arla bijvoorbeeld heeft in deze fase een kwart van de producten uit het assortiment gehaald om de productiecapaciteit volledig te kunnen benutten voor basisproducten.

Melkprijs

De crisis heeft ook gevolgen voor de melkprijs. Volgens de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) is de spotprijs in de laatste week van maart gezakt van 20 pence per liter tot 15 pence per liter (tussen de 23 en 17 eurocent). Graham's the Family Dairy, Dairy Partners, Pensworth en Freshway hebben in de laatste weken hun prijzen verlaagd.

Medina Dairy stelde deze week de prijzen naar beneden bij met 2 pence per liter naar 23,75 pence (27 eurocent) per liter. Een aantal zuivelverwerkers kan de prijs nog op niveau houden, zoals Arla met 30,79 pence (35 eurocent). Muller verhoogde de prijs met 1 pence per liter tot 27,75 pence (32 eurocent). Deze twee laatste zuivelverwerkers leveren vooral aan supermarkten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer