Landelijke promotiecampagne voor lokaal voedsel

Support Your Locals en Taskforce Korte Keten, twee initiatieven om lokale voedselproducenten te steunen, hebben hun aanbod gebundeld. Een reclamecampagne is donderdag gestart en consumenten kunnen via een website hun weg vinden naar een voedselproducent of foodbox bij hun in de buurt.

Landelijke+promotiecampagne+voor+lokaal+voedsel
© Home Made Chefs

Op spportyourlocalsnl.nl bundelen inmiddels meer dan vijftig lokale voedselproducenten hun krachten en zijn tientallen foodboxen te vinden die ontstonden uit nieuwe samenwerkingen. De landelijke campagne wordt ondersteund met een tv-commercial op de publieke omroep, een campagnewebsite en een ondersteunde social media campagne. Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, alle twaalf provincies, Rabobank en Stichting DOEN.

Het initiatief startte bij Samuel Levie, worstmaker en medeoprichter van campagnebureau Food Cabinet. Hij zette twee weken geleden met een aantal andere Amsterdamse producenten de eerste Support Your Locals foodbox op. De Taskforce Korte Keten, waar de regionale LTO's aan zijn verbonden, verbindt alle regionale voedselproducenten en -initiatieven in Nederland.

Producenten overeind houden

Levie kwam met het initiatief nu veel lokale voedselproducenten hun reguliere afzet niet meer kwijt kunnen doordat de horeca zijn gesloten in verband met de coronacrisis. 'Deze crisis levert veel uitdagingen op die we nu moeten oplossen zodat lokale voedselproducenten overeind blijven en straks weer aan onder meer de horeca kunnen leveren. Naast de korte termijn uitdagingen, legt deze crisis ook een groot structureel probleem bloot: de voedselketen in ons land kan en moet korter.'

Taskforce Korte Keten helpt lokale voedselproducenten bij de missie om korte voedselketens op te zetten. 'De crisis maakt onze wereld een stuk kleiner. Het belang van overzichtelijke voedselketens waar we zelf invloed op hebben is zowel voor producent als consument belangrijker dan ooit. Laten we daarom deze crisis gebruiken om meer robuuste korte ketens op te zetten. Dat levert lekkerder en beter eten voor iedereen', zegt voorzitter Drees Peter van den Bosch van stichting Taskforce Korte Keten.

Initiatieven in het hele land

In heel Nederland scharen bestaande en nieuwe korte keten initiatieven zich onder de vlag van 'support your locals'. Van boerderijwinkels tot bakkers en ambachtelijke brouwers tot kaasmakers. Zo bundelden vier boeren in Zuidwolde hun krachten om mensen in hun regio te voorzien van pakketten gevuld met lokaal bereide lekkernijen: vis, brood, kaas en zuivel.

Het Bredase korte keten initiatief Boerschappen is inmiddels landelijk actief en lanceerde in samenwerking met kookplatform Home Made Chefs maaltijdboxen, waarin boeren hun overschotten die zijn ontstaan door deze crisis op een rendabele manier kunnen verkopen. Consumenten kunnen deze pakketten door het hele land verkrijgen via drive-thru's, waarvoor Rabobank haar parkeerplaatsen beschikbaar heeft gesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer