Kabinet+wil+GLB%2Dvoorschotten+naar+voren+halen
Nieuws
© Pixabay.com

Kabinet wil GLB-voorschotten naar voren halen

Het kabinet werkt aan een nationale maatregel om boeren in juli al te laten beschikken over inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie.

Om boeren te steunen in de coronacrisis heeft de Europese Commissie aanpassingen voorgesteld voor de uitbetaling van subsidievoorschotten in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

De aanpassingen aan de Uitvoeringsverordening betreffen een verhoging van 50 naar 70 procent van de standaardpercentages voor de voorschotbetalingen van de directe GLB-inkomenssteun en een verhoging van 75 naar 85 procent van de standaardpercentages voor het Agrarisch Natuurbeheer (ANLb).

Zonder alle controles

Naast deze verhogingen gaat de Europese Commissie akkoord met voorschotbetalingen zonder dat alle fysieke controles hebben plaatsgevonden. Wel moeten de administratieve controles zijn afgerond.


De commissie hanteert 16 oktober als de vroegst mogelijke datum van de uitbetaling van de voorschotten. Het kabinet vindt de aanpassingen een stap in de goede richting, maar acht de uitbetalingsdatum ontoereikend om Nederlandse boeren te helpen bij het tijdig overbruggen van hun liquiditeitsproblemen.

Zo spoedig mogelijk

Omdat veel boeren nu liquiditeitsproblemen hebben of snel krijgen, is het volgens het kabinet essentieel dat zo vroeg mogelijk betalingen kunnen worden gedaan. Het kabinet wil daarom vanaf 1 juli kunnen betalen, zo spoedig mogelijk nadat de aanvragen voor de directe inkomenssteun binnen zijn.

Daarnaast zou het kabinet graag zien dat het percentage voor de voorschotbetalingen van de directe inkomenssteun wordt verhoogd naar 80 procent. Veel Europese Unie-lidstaten delen de Nederlandse wensen.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer