Brede+steun+onderzoek+inhoudstoffen+%27corona%27%2Doverschot
Nieuws
© Johan Wissink

Brede steun onderzoek inhoudstoffen 'corona'-overschot

Gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) steunen het onderzoek naar alternatieven voor tuinbouwproducten die anders worden vernietigd of gebruikt als compost.

Dat onderzoek richt zich vooral op plantinhoudstoffen. Die zouden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kleur-, geur- en smaakstoffen. Inmiddels zijn er al achttien concrete cases. Het onderzoek wordt uitgevoerd door laboratoriumbedrijf Varta.

Varta maakt van twintig tuinbouwproducten monsters die worden aangeboden aan ondernemers in bijvoorbeeld de cosmetica-, geur- en smaakindustrie. Varta doet dit in opdracht van BioBoost, in samenwerking met Biobased Greenport West-Holland.

'De coronacrisis is een trieste aanleiding. Maar met dit onderzoek willen we biobased mogelijkheden voor de tuinbouw aantonen, zodat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis', stelt wethouder Albert Abee van gemeente Westland.

Nieuwe kansen

'Met dit onderzoek werken we aan praktische nieuwe kansen voor ondernemers in de tuinbouw', geeft projectleider Willem Kemmers van Biobased Greenport West-Holland en BioBoost aan. 'We hopen zo snel mogelijk alternatieven te vinden voor verschillende sierteeltproducten en verbinding te leggen met partijen uit de geur-, kleur- en smaakstoffenindustrie. Niet alleen voor tijdens de coronacrisis, maar ook voor daarna.'

Telers die willen meewerken kunnen zich melden bij Willem Kemmers: biobased@greenportwestholland.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer