WUR lichtlab geaccrediteerd voor lichtmetingen

Het lichtlab van Wageningen University & Research (WUR) beschikt over meetapparatuur om de eigenschappen van kasdekmaterialen en schermen te meten, zoals lichtdoorlatendheid, diffusiteit en spectrum.

WUR+lichtlab+geaccrediteerd+voor+lichtmetingen
© WUR

Metingen die in het lichtlab worden uitgevoerd, zijn in eerste instantie gerelateerd aan de behoefte van gewassen en het kasklimaat. De metingen zijn volledig onafhankelijk en objectief. De opdrachtgever krijgt een meetrapport dat inzicht biedt in alle relevante eigenschappen van een onderzocht materiaal.

Sinds deze maand is het laboratorium officieel door de Raad van Accreditatie ISO17025-geaccrediteerd (registratie nummer L655). Daarvoor heeft het lichtlab diverse apparatuur in huis, die deels zelf ontwikkeld is. Andere apparatuur is juist gestandaardiseerd. Meetprotocollen zijn ontwikkeld om te voldoen aan NEN2675.

Zonnestraling

De straling van de zon heeft een breed spectrum. Het loopt van uv-licht via zichtbaar licht naar nabij-infraroodlicht. Het zichtbare licht valt vrijwel samen met PAR-licht (Photosynthetic Active Radiation) dat planten gebruiken voor hun fotosynthese. Uv-licht is belangrijk voor de morfologie van planten en secundaire inhoudsstoffen. Nabij-infrarode straling zorgt voor opwarming van kas en gewas.


Het lichtlab van de WUR is in staat de lichtdoorlatendheid van al deze golflengtegebieden te meten. Dat is ook noodzakelijk omdat planten verschillend reageren op de verschillende golflengtes. Daarnaast is de hoeveelheid zonnestraling belangrijk voor de energiehuishouding van de kas.

Lichthoeveelheid

De hoeveelheid PAR-licht in een kas is direct gerelateerd aan de fotosynthese, groei en ontwikkeling van een gewas. De lichttransmissie van kasdek- en schermmaterialen is daarom erg belangrijk. In het verleden was het gebruikelijk de hoeveelheid licht te meten die loodrecht door het materiaal valt: de loodrechte transmissie. Maar loodrechtlicht komt zo goed als niet voor op een kas. Licht valt altijd onder verschillende invalshoeken op het kasdek of scherm.

Daarnaast geeft de loodrechte transmissie bij bijna alle materialen, bijvoorbeeld diffuus glas of schermen, geen goed beeld van het beschikbare licht voor de plant in een kas. Daarom meet het lichtlab van de WUR volgens NEN2675 de transmissie onder alle invalshoeken van het licht en berekent hieruit de hemisferische transmissie.

Diffuus licht

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat veel tuinbouwgewassen baat hebben bij diffuus licht. In combinatie met een gelijke lichthoeveelheid leidt dit tot hogere productie en betere kwaliteit. Dit is de reden voor het gebruik van diffuus glas, schermen en coatings in de tuinbouw.

Het heeft even geduurd voordat de meettechniek toegesneden was op de nieuwe ontwikkelingen, maar tegenwoordig kan er eenduidig worden gemeten. Het lichtlab van de WUR meet hoe het invallende licht wordt verstrooid, onder welke hoeken en berekent hieruit de Hortiscatter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer