Meer licht leidt tot hogere productie alstroemeria

Een hogere lichtintensiteit zorgt voor een hogere productie van alstroemeria. Bovendien zorgen de lampen ervoor dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn.

Meer+licht+leidt+tot+hogere+productie+alstroemeria
© Wageningen Plant Research

Dat blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research naar klimaatneutraal telen bij alstroemeria. In het onderzoek 'Alstroemeria: teelt van de toekomst, dichtbij' wordt een fossielvrij teeltconcept vergeleken met een referentieteelt.

Het fossielvrije teeltconcept heeft een diffuus kasdek, hoge intensiteit full-ledbelichting, een dubbel scherm en een ontvochtigingssysteem. De full-ledbelichting zorgt in de winter samen met de warmte uit de bodemkoeling voor voldoende warmte in de kas, op voorwaarde dat de kas goed geïsoleerd is. Daarmee is geen gas nodig voor het verwarmen van de kas. Als een teler de benodigde stroom bijvoorbeeld met zonnepanelen produceert, zijn helemaal geen fossiele brandstoffen nodig bij de teelt.

Hogere productie

De full-ledbelichting leidt vanwege de hoge intensiteit tot een hogere productie dan de lage intensiteit SON-T-belichting van de referentie. In totaal over een volledig teeltjaar meer dan 40 procent hoger. Ook in de zomer ligt de productie hoger. Dan wordt er niet belicht, maar het is niet uit te sluiten dat dit een na-ijleffect is van de belichting in de winter. Immers, de plant kan meer reserves stoppen in de ondergrondse delen (rizoom).


Het diffuus glas en een betere vochtbeheersing in de kas zorgen voor grotere huidmondjesopening. Ook het gebruikte lichtspectrum, gekozen op basis van een kortlopend onderzoek, kan effect hebben op de productie en op de bladkwaliteit. Maar is dit het beste spectrum voor alle alstroemeriatypes? Om daarachter te komen, worden vier lichtspectra vergeleken voor vier rassen (drie types) in een ander onderzoek: 'Alstroemeria en haar lichtcriteria'. Dit onderzoek is afgelopen najaar gestart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer