Een+tomaat+proeven+zonder+%27m+kapot+te+maken
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Een tomaat proeven zonder 'm kapot te maken

De businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of het mogelijk is met een camera de smaak van tomaten op afstand in kaart te brengen.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een verse tomaat is dat hij lekker smaakt. Maar hoe kwantificeer je smaak? Vooral veredelaars zijn in die vraag geïnteresseerd.

Voor het antwoord kunnen bijvoorbeeld het smaakmodel van WUR of een smaakpanel worden gebruikt. De businessunit Glastuinbouw onderzoekt of een camera de smaak op afstand in kaart kan brengen.

Kwaliteitsverbetering

Het project Fresh on Demand werkt aan kwaliteitsverbetering in de groente- en fruitketen, voor een betere aansluiting op de wensen van consumenten. Smaak is een belangrijke pijler. Om die te meten, zijn er grofweg drie mogelijkheden: naast het smaakmodel en een smaakpanel zijn dat sensoren.

Sensoren kunnen bijvoorbeeld het brix-gehalte (de hoeveelheid opgeloste suikers) en het zuurgehalte in een tomaat meten. Probleem daarbij is dat de tomaat voor die sensoren vermalen moet worden. Zonde van de tomaat, maar vooral ook tijdrovend en arbeidsintensief.


WUR onderzoekt of het mogelijk is om met non-destructieve sensoren de smaak van een tomaat te meten. Daarvoor worden twee methodes onderzocht: hyperspectrale camera's (die een foto maken) en spectrofotometers (die een puntmeting doen).

De resultaten van beide methodes worden vergeleken met de resultaten van destructieve sensoren, die dus vermalen tomaten meten, en die van het smaakpanel. Daaruit blijkt wat het lichtspectrum van de tomaat kan vertellen over de smaak. Die kennis kan dan worden ingevoerd in het smaakmodel van WUR om in de toekomst de smaak eenvoudig te kunnen meten.

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer