Integraal Europees onderzoek naar effecten pesticiden

Voor het eerst gaan Europese onderzoekers de effecten van pesticiden op milieu, planten, dieren en mensen integraal onderzoeken.

Integraal+Europees+onderzoek+naar+effecten+pesticiden
© Han Reindsen

Wageningen University & Research (WUR) leidt het onderzoek naar het pesticidengebruik in tien Europese regio's. Op de nieuwswebsite Resource legt projectcoördinator Violette Geissen van de WUR uit wat het EU-project ter waarde van 15 miljoen euro inhoudt.


Tot dusverre onderzoeken ecotoxicologen de effecten van pesticiden op het bodemleven, beoordelen milieukundigen de effecten ervan op plant en dier en gaan medische wetenschappers en toxicologen de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op onze gezondheid na.

Meestal gaat het om laboratoriumstudies of epidemiologisch onderzoek. De uitkomsten voeden een model dat de gezondheidsrisico's berekent. Die modellen zijn onderhand zo'n dertig jaar oud, zegt Geissen, hoogleraar bij Bodemfysica en Landbeheer.

Gezondheidsrisico's

Geissen wil met een nieuwe methode de daadwerkelijke gezondheidsrisico's van pesticiden bij mens, dier, plant en bodemleven vaststellen. Daartoe heeft zij een multidisciplinair team van 28 instellingen uit tien EU-landen bij elkaar gebracht. Die gaan de komende vijf jaar het project 'Sustainable Plant Protection Transition – A global health approach' (Sprint) uitvoeren. Het onderzoek is net goedgekeurd en start in september.

Sprint kiest voor een global health-benadering door het reële pesticidengebruik in tien Europese regio's te meten en de effecten daarvan op de gezondheid van ecosystemen, voedselproducten en mensen. Met behulp van (eco)toxicologische tests hopen de onderzoekers de effecten van cocktails van pesticiden in beeld te krijgen.

Tweeduizend pesticiden

In Europa komen zo'n tweeduizend verschillende pesticiden voor. Geissen: 'Wij willen de effecten gaan meten van pesticidencocktails zoals die daadwerkelijk voorkomen in de voedselketen. Zo willen we een goed beeld krijgen van residuen van pesticiden in de eco- en voedselsystemen in Europa.'

In Nederland gaat de groep van Geissen onderzoek doen bij tien reguliere en tien biologische boeren. Daarbij gaat het om aardappeltelers en melkveehouders, hoofdzakelijk in de provincie Groningen. De bodemkundige groep van Geissen werkt daarbij samen met bijen- en dieronderzoekers van de WUR en met Wageningen Food Safety Research. Het humane gezondheidsonderzoek in dit project wordt gecoördineerd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

EFSA

Het EU-project hoopt een bijdrage te leveren aan nieuwe richtlijnen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Geissen: 'Misschien leidt onze holistische aanpak ertoe dat de EFSA de veiligheidsvoorschriften kan verbeteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer